Gordan Jandroković sudjeluje na konferenciji predsjednika odbora za vanjsku politiku

Berlin - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje u Berlinu na konferenciji predsjednika odbora za vanjsku politiku država članica Europske unije, Europskog parlamenta i parlamenata država kandidatkinja.

Glavna tema prvog dana sastanka bila je stanje u jugoistočnoj Europi, s osvrtom na rješavanje problema statusa Kosova. U svom je izlaganju Gordan Jandroković istaknuo potporu Republike Hrvatske naporima posebnog izaslanika Ahtisaarija i njegova tima u pronalaženju rješenja za status Kosova. 

Republika Hrvatska, kao buduća članica Europske unije, nada se da će Beograd i Priština u nastavku procesa pokazati konstruktivnost, slijedeći načela realističnog kompromisnog rješenja koje će voditi računa o punoj zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranju decentralizirane administracije i drugim važnim pitanjima. Također, naglasio je da održavanje otvorene euroatlantske perspektive za sve čimbenike u jugoistočnoj Europi ostaje najbolji okvir i poticaj za trajno rješenje ovog važnog i osjetljivog pitanja.

Tijekom sutrašnjeg dana, predsjednici odbora za vanjske poslove parlamenata država članica i država kandidatkinja EU raspravljat će o prioritetima zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te o europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Autor: Služba za odnose s javnošću