Gordana Sobol i Željka Antunović održale sastanke s ukrajinskim veleposlanikom Levčenkom

Zagreb - Predsjednica Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva Gordana Sobol primila je u službeni posjet ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka. Glavna tema razgovora bio je program posjeta Hrvatskome saboru Skupine prijateljstva Ukrajina – Hrvatska koja djeluje u ukrajinskom parlamentu. 

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović također je primila u službeni posjet ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levčenka. Ukrajinski veleposlanik izvijestio je potpredsjednicu Sabora o gospodarskim programima i projektima regionalnog povezivanja dviju zemalja koji su u tijeku i koji se realiziraju povezivanjem hrvatskih županija i ukrajinskih oblasti. Potpredsjednica Sabora smatra da su svi projekti na razini gradova i regija dobrodošli i da ih treba podržati. Jedna od tema razgovora bila je potreba izravnog povezivanja u zračnom prijevozu glavnih gradova Hrvatske i Ukrajine, kao i reaktiviranje Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju koji u ovom trenutku nema supredsjedatelja s hrvatske strane. Ukrajinski veleposlanik naglasio je da je povezivanje Zagreba i Kijeva potrebno ne samo zbog gospodarskih razloga, već i zbog sve brojnijih turističkih dolazaka i studentske razmjene. Što se tiče kulturnih kontakata i suradnje, veleposlanik je sa zadovoljstvom izvijestio potpredsjednicu Sabora da će se manifestacija Dani Ukrajine u Hrvatskoj održati u listopadu ove godine. Ukrajina s velikom pozornošću prati proces pristupanja Hrvatske EU jer i sama članstvo u Uniji drži svojim najvećim prioritetom, rekao je veleposlanik, dodajući da je Hrvatska podigla ljestvicu standarda koje će sve buduće zemlje kandidatkinje morati poštovati. 

Potpredsjednica Antunović naglasila je da je Hrvatska doista ispunila oštra mjerila koja su pred nju postavljena što je put kojim će morati ići i Ukrajina ako želi postati članicom EU. U osvrtu na ukupnu aktualnu situaciju u zemlji smatra da je održavanje parlamentarnih izbora prioritetan zadatak, svakako prije izjašnjavanja građana na referendumu za EU. Drži da bi se nezadovoljstvo postojećim stanjem u zemlji moglo reflektirati na rezultat referenduma na način da bi građani svoje nezadovoljstvo mogli pretočiti u izjašnjavanje protiv ulaska Hrvatske u EU, što nikako ne bi bilo dobro. 

Autor: Služba za odnose s javnošću