Gordana Sobol primila izaslanstvo Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i članovi Odbora primili su u posjet izaslanstvo Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta.
      
Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol uvodno je predstavila djelokrug i način rada Odbora, naglasivši pritom njegovu ulogu u poticanju primjene načela ravnopravnosti. Govoreći o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj, Gordana Sobol upoznala je goste s razvojem zakonodavnog okvira, usvojenim nacionalnim strategijama i potpisanim međunarodnim konvencijama u ovom segmentu. U izlaganju je posebno istaknula napore koji se čine kako bi se unaprijedila zaštita žena od nasilja, ojačala njihova participacija na tržištu rada te povećao udio žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Zaključila je da je na ovom području napravljeno mnogo, no da Hrvatskoj još uvijek predstoji dodatan rad na implementaciji donesenih propisa te na kontinuiranoj edukaciji.
 
U ime Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, predsjednica Odbora, Eva-Britt Svensson pozdravila je dobar zakonski okvir rekavši da se o sličnim temama vode rasprave i u Europskom parlamentu. Gošće je pobliže zanimao Zakon o radu i položaj žena na tržištu rada. Gordana Sobol odgovorila je da na tom području još uvijek postoje problemi, prvenstveno s velikim postotkom ugovora o radu na određeno vrijeme kao i s nezakonitim pitanjima prilikom zapošljavanja. Odgovarajući na pitanje o novousvojenoj Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, izrazila je nadu da će Hrvatska biti među prvim zemljama potpisnicama.
 
Rekavši da je Hrvatska na ovom području postigla bolje rezultate od nekih članica EU, zastupnicu Marije Cornelissen zanimao je prijedlog o spajanju ureda pravobranitelja, kao i prijedlozi za zaštitu prava LGBT zajednice. Gordana Sobol odgovorila je da, iako postoje različite forme ureda pravobranitelja, njezino osobno mišljenje je, da pravobraniteljica za djecu, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom iznimno kvalitetno obavljaju svoju zadaću te da nije sklona ideji spajanja ureda. Govoreći o zaštiti prava osoba različitih seksualnih orijentacija, oštro je osudila svaki oblik nasilja zaključivši da je potrebno više energije usmjeriti na edukaciju, posebno edukaciju mladih za toleranciju i nenasilje.

Potpredsjednica Odbora Karmela Caparin upoznala je gošće sa zakonskim okvirom i protokolom o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja, dodavši da je ipak najveći uspjeh povećanje "vidljivosti" takve vrste nasilja te senzibiliziranje javnosti.  

Autor: Služba za odnose s javnošću