Gordana Sobol primila polaznike Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol sastala se u četvrtak s polaznicima Akademije ravnopravnosti iz Bosne i Hercegovine koji borave u studijskome posjetu Republici Hrvatskoj. 

Sobol je upoznala polaznike Akademije s radom Odbora za ravnopravnost spolova te s kronologijom stvaranja zakonodavnoga okvira za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, pri čemu je izdvojila Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o istospolnim zajednicama, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, a kao najvažniji istaknula je Zakon o suzbijanju diskriminacije. 

Pojasnila je kako je od formiranja Odbora za ravnopravnost spolova 2001. godine Odbor prihvatio niz zakonskih inicijativa, ne samo onih koje je  pokrenula hrvatska Vlada već i udruge civilnoga društva.  – Na osnovi donesenih zakona, izrađene su važne strategije poput Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji, Strategije razvoja ženskoga poduzetništva te Protokola o postupanju u slučaju nasilja nad ženama, dodala je Sobol. 

Polaznike Akademije ravnopravnosti zanimala je, među ostalim, participacija žena u političkome životu Hrvatske, uključujući podatak o broju žena na čelu političkih stranaka. Sobol je skrenula pozornost da se u hrvatskoj javnosti još uvijek malo pozornosti posvećuje potrebi jačega pozicioniranja žena ne samo u političkome nego i drugim područjima života.
 

Autor: Služba za medije