Govor predsjednika Sabora Jandrokovića na panelu sastanka članica NATO-a pod nazivom "Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu"

Vilnius - Tijekom sudjelovanja na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a, predsjednik Hrvatskog sabora obratio se, kao jedan od glavnih govornika, sudionicima trećeg panela sastanka naslovljenog "Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu".
 
Predsjednik Jandroković istaknuo je kako danas najznačajniju prijetnju globalnoj sigurnosti predstavlja višestruko negativno djelovanje Rusije, koja to čini različitim metodama: od utjecaja putem posrednika i prisile do agresije i pripajanja teritorija. Matricu djelovanja Rusije u Ukrajini usporedio je s iskustvom koje je Hrvatska prošla u agresiji prije tri desetljeća. Podsjetio je i na posebno duboko razumijevanje te empatiju i solidarnost hrvatskog s prijateljskim ukrajinskim narodom. Pohvalio je prilagodljivost, vještine i snagu ukrajinskih vojnika i civila koji ostaju ustrajni u obrani svoje zemlje. 
 
Predsjednik Jandroković podsjetio je na snažan signal široke potpore Ukrajini odaslan u listopadu 2022. godine iz Zagreba s Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme. Izrazivši uvjerenje kako će i drugi summit u Pragu ove jeseni biti jednako uspješan, pozvao je na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini. Današnji sastanak predsjednika parlamenata država članica NATO-a u Vilniusu dobrodošao je i važan dio nužnih zajedničkih napora u tom smjeru.
 
Predsjednik Sabora istaknuo je da Hrvatska, uz mehanizme Sveobuhvatnog paketa pomoći NATO-a, bilateralnu pomoć te različite modalitete EU potpore, surađuje s ukrajinskim partnerima, UN-om i NATO-om i u programima pomoći vezanima za razminiranje. U tom kontekstu, podsjetio je i na održavanje donatorske konferencije za razminiranje Ukrajine u Hrvatskoj u listopadu ove godine. Naglasio je i kako je Hrvatska, zbog vlastitog iskustva rata, u mogućnosti vrlo konkretno pomoći ukrajinskim ratnim veteranima i njihovim obiteljima. Zbog istog smo iskustva i među najsnažnijim zagovarateljima osiguravanja pravde za žrtve rata, dodao je predsjednik Jandroković.
 
Završno istaknuvši kako je upravo Ukrajina danas na braniku zapadnih vrijednosti, predsjednik Sabora pozvao je na nastavak jedinstvene potpore i multidimenzionalne pomoći Ukrajini.