Grozdana Perić i Mirando Mrsić sudjelovali na Europskom parlamentarnom tjednu

Bruxelles - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić i predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić sudjelovali su na Europskom parlamentarnom tjednu koji se održava u Europskom parlamentu od 30. siječnja do 1. veljače 2017. 

Europski parlamentarni tjedan okupio je više od 160 predstavnika Europskoga parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica Europske unije zbog razmjene mišljenja o prioritetima politika EU-a u ciklusu Europskog semestra za 2017., daljnjem jačanju Ekonomske i monetarne unije, reformi sustava vlastitih sredstava EU-a, reformi Financijske uredbe za jačanje provedbe višegodišnjih programa, provedbi Fiskalnog ugovora, jačanju socijalne dimenzije Ekonomske i monetarne unije te o nacionalnim reformama za poticanje održivog rasta i novih radnih mjesta. 

Tijekom Europskoga parlamentarnog tjedna predstavnici nadležnih odbora za gospodarstvo, financije i zapošljavanje nacionalnih parlamenata na zasebnim sastancima raspravili su aktualne teme povezane s reformama u okviru Europskog semestra. 

U okviru rasprave o daljnjem jačanju Ekonomske i monetarne unije, predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić izvijestila je o stanju hrvatskog gospodarstva i poduzetim mjerama u okviru fiskalne i monetarne politike. Istaknula je da je Hrvatska u prošloj godini, nakon šest godina ekonomske krize, ostvarila gospodarski rast od 2,7 posto, dok se za 2017. rast hrvatskog gospodsrstva procjenjuje na 3 posto, a smanjen je i proračunski deficit sa 87 na 85 posto. Zaključno je izrazila zabrinutost političkim inicijativama u Europskoj uniji koje zagovaraju ukidanje eura te naglasila da je cilj Hrvatske ući u europodručje i implementirati zajedničku valutu. 

U okviru Europskoga parlamentarnog tjedna održana je Međuparlamentarna konferencija o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji, međuparlamentarni sastanak o Europskom semestru i međuparlamentarni sastanci nadležnih odbora za financijska, gospodarska i socijalna pitanja. 
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove