Grozdana Perić održala sastanak s dužnosnicama Zadarske županije

Zagreb - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić održala je u četvrtak radni sastanak s dužnosnicama Zadarske županije. Na sastanku se razgovaralo o financiranju lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Predsjednica Odbora osvrnula se na ključne razlike između rješenja koja se predlažu Konačnim prijedlogom zakona u odnosu na dosadašnji Zakon. Istaknula je da se sav prihod od poreza na dohodak prepušta jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. - Sama raspodjela prihoda od poreza na dohodak je pojednostavljena u odnosu na postojeću, s obzirom da se Prijedlogom zakona predlaže jedinstvena raspodjela za sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, rekla je Perić.

Sredstva za pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije koja su do sada financirana iz 16 posto udjela pozicije za pomoć izravnanja za decentralizirane funkcije u prihodima od poreza na dohodak, financiraju se iz drugih izvora sredstava državnog proračuna, kazala je.

U nastavku sastanka Perić je istaknula kako se odredbama ovoga Zakona propisuje novi model fiskalnog izravnanja u svrhu ublažavanja nejednakosti između fiskalnih kapaciteta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Kako je pojasnila, cilj fiskalnog izravnanja nije usmjeravanje kapitalnih ulaganja i poticanje regionalnog razvoja, već će se u okviru drugih zakonskih propisa povesti računa o dodatnim resursima poticanja regionalnog razvoja te demografske obnove jedinica. Također, Ovim se Zakonom prihod od poreza na dohodak po osnovi kamata na štednju u cijelosti prepušta jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koji je npr. u  2016. iznosio 368.828.370,00 kuna.

Na sastanku je  istaknuto i to kako je razdoblje za kompenzacijske mjere produženo s dvije na pet godina. Jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave će se tijekom 2019. i 2020. godine iz državnog proračuna isplaćivati 100 posto, tijekom 2021. godine 60 posto, a tijekom 2022. godine 30 posto iznosa pomoći isplaćene u 2018. godini.

Zaključno, predsjednica Odbora je istaknula kako  vjeruje da  će ovaj Zakon potaknuti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave da poduzmu aktivnosti za stvaranje preduvjeta za povećanje zapošljavanja, kako bi na taj način što više participirali u financiranju iz prihoda od poreza na dohodak.

Autor: Odbor za financije i državni proračun