Grozdana Perić sudjelovala na međuparlamentarnom sastanku o proračunskom nadzoru

Bruxelles – Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić sudjelovala je na međuparlamentarnom sastanku odbora s temom „Prema boljem trošenju u podijeljenom upravljanju: model bolje suradnje u proračunskom nadzoru“ koji je organizirao Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta.

Nacionalne vlade upravljaju s oko 80 posto proračuna Europske unije prema načelu tzv. podijeljenog upravljanja. Imajući u vidu višestruke izazove s kojima je Europska unija suočena, a koji izravno utječu i na proračun Unije, kao i potrebu vraćanja povjerenja građana u europski projekt, potrebno je povećati dodatnu vrijednost i učinkovitost europskog proračuna i uskladiti ga s prioritetnim ciljevima i politikama Unije, osobito radi promicanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. 

U tom smislu, Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta organizirao je razmjenu mišljenja s nadležnim odborima nacionalnih parlamenata država članica o iskustvima i najboljim praksama u nadzoru trošenja sredstava iz fondova Europske unije u državama članicama. 

Odbor za proračunski nadzor Europskog parlamenta zalaže se za uspostavu novog modela suradnje u proračunskom nadzoru s nadležnim odborima nacionalnih parlamenata s ciljem rješavanja nedostataka i pogrešaka uočenih u sustavima upravljanja i nadzora trošenja proračuna Unije na europskoj, nacionalnoj i regionalnoj razini. Da bi se poboljšalo sveukupno upravljanje proračunom i smanjila stopa pogrešaka u korištenju sredstava iz kohezijskih i strukturnih fondova potrebno je, prije svega, smanjiti birokraciju i pojednostaviti pravila, naglasili su zastupnici.
 

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove