Grozdana Perić sudjelovala na sastanku vrhovnih revizijskih institucija Europske unije i Europskog revizorskog suda

Dubrovnik - Predsjednica Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić nazočila je u četvrtak na  konferencijskom sastanku Kontaktnog odbora čelnika vrhovnih revizijskih institucija zemalja članica Europske unije i Europskog revizorskog suda kojeg je organizirao Državni ured za reviziju.
 
Obraćajući se sudionicima sastanka, Perić je naglasila da kao predsjednica Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora, koje je matično radno tijelo Sabora za izvješća Državnoga ureda za reviziju, vrlo uspješno surađuje s Državnim uredom za reviziju (DUR). 

- I sami znate koliko je posao revizora opsežan i zahtjevan, a kao predsjednica Odbora pred koji dolaze izvješća DUR-a, moram istaknuti da je tih izvješća godišnje jako puno, kako financijskih, tako i onih koji revidiraju učinkovitost. Usprkos njihovoj brojnosti te unatoč nedovoljnom broju revizora, sva su odrađena na najvišoj profesionalnoj razini, vrlo su detaljna i pregledna, a posebno želim reći da sva koja dođu pred Odbor imaju podršku i pozicije i opozicije, što dodatno potvrđuje neovisnost te institucije. Može se reći da Državni ured za reviziju zaista ispunjava svoju svrhu i kontinuirano subjektima revizije ukazuje na ono što nije dobro, na određene nepravilnosti ili nedostatke, istodobno dajući naloge i preporuke kako to poboljšati, a sigurna sam da je tako i u revizijskim institucijama vaših država, kazala je Perić.

Podsjetila je na zajedničku tematsku sjednica Odbora za financije i državni proračun, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu održanu u ožujku ove godine na kojoj je predstavljeno objedinjeno izvješće o koordiniranoj reviziji zajedničke pomoći za potporu projektima u Europskim regijama, tzv. JASPERS. Tom prigodom bio je nazočan i Oscar  Herics  iz Europskog revizorskog suda koji je predstavio izvješće, a sudionik je i ove konferencije, kazala je Perić. - To izvješće, među ostalim, pokazuje važnost međusobne koordinirane suradnje revizijskih institucija, čime se može potaknuti učinkovitije rješavanje određenih tema i poboljšanja u sustavima koji izlaze izvan nacionalnih okvira, zaključila je.

Tijekom sastanaka održan je seminar čelnika vrhovnih revizijskih institucija pod nazivom „Interakcija s građanima –  otvaranje  vrhovnih revizijskih institucija“, a to je tema  koja donosi ne samo izazove za državne revizije već i brojne mogućnosti za poboljšanje krajnje učinkovitosti, posebno u vremenima kada se države članice suočavaju s pitanjima vezanim uz cjelokupnu politiku EU-a (migracija, sigurnost, klimatske promjene, Brexit itd.) te pitanjem financijskog upravljanja Europskom unijom (veliki podaci, lažne vijesti, digitalna revizija i sl.).

Autor: Odbor za financije i državni proračun