Hrvati iz Australije i Sjedinjenih Američkih Država u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Članovi dviju hrvatskih iseljeničkih folklornih skupina "Vukovar" iz Sydneya i "Hrvatska loza" iz Chicaga, njih stotinjak, posjetili su u srijedu Hrvatski sabor. Tom prigodom susreli su se sa saborskim zastupnicima: predsjednikom Odbora za Hrvate izvan RH Božom Ljubićem, potpredsjednikom Odbora Željkom Glasnovićem, članom Odbora Željkom Ragužom, predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem te zastupnicima Anđelkom Stričakom, Stevom Culejem i Irenom Petrijevčanin Vuksanović.

Božo Ljubić podsjetio je da je hrvatska dijaspora dala velik doprinos u stvaranju hrvatske države, a danas, kroz institucije u čijoj je nadležnosti hrvatska dijaspora, Hrvatska može postići čvršće povezivanje domicilne i iseljene Hrvatske. Ljubić je istaknuo da su propuštene brojne prilike da hrvatski iseljenici svojim znanjem i potencijalom u punini sudjeluju u razvoju hrvatske države, no to se u posljednje vrijeme mijenja. - Odbor za Hrvate izvan RH zatražio je od hrvatskih institucija da se iseljenici snažnije uključe u ukupan društveno-politički i gospodarski život Hrvatske, kazao je. Brojna pitanja koja su od interesa za Hrvate izvan RH nisu zadovoljavajuće riješena, istaknuo je Ljubić, te dodao kako je potrebno omogućiti dopisno glasovanje te ubrzati i liberalizirati postupke stjecanja hrvatskog državljanstva. 
 
Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević kazao je da je hrvatsko iseljeništvo najveći potencijal koji Hrvatska ima te istaknuo da upravo danas, kada svjedočimo novom velikom valu iseljavanja iz domovine, hrvatski iseljenici i njihovi potomci trebaju Hrvatskoj više nego ikad jer posjeduju vještine i znanja koja su Hrvatskoj potrebna više nego kapital.

U razgovoru hrvatskih iseljenika sa zastupnicima bilo je riječi i o broju zastupnika koji predstavljaju Hrvate izvan Hrvatske te je u vezi s tim istaknuto da danas nema konsenzusa o potrebi povećanja broja mandata za Hrvate koji žive izvan Hrvatske. 

Hrvatski iseljenici su naglasili da imaju volju pomoći svojoj domovini te da u Hrvatskoj žele vidjeti zajedništvo, a ne podjele. Predstavnici iseljenika i zastupnici su se složili da je potrebno jačati komunikaciju između institucija u Hrvatskoj i iseljeničkih zajednica kako bi se što brže pronašla rješenja za brojna pitanja i probleme s kojima se dijaspora suočava te raditi na stvaranju uvjeta za povratak hrvatskih iseljenika. 
 

Autor: Služba za građane