Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020.

Bruxelles – Vijeće Europske unije donijelo je 26. srpnja 2016. odluku o revidiranom rasporedu predsjedanja Vijećem do 2030. godine, nakon što je Ujedinjena Kraljevina slijedom rezultata referenduma o članstvu u Europskoj uniji odustala od svojeg predsjedanja u drugoj polovini 2017. godine. 

Sukladno odluci Hrvatska će Vijećem Europske unije predsjedati od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine. Sva predsjedanja planirana od 2018. do 2020. pomaknuta su za šest mjeseci kako bi se popunilo mjesto britanskog predsjedanja, a Hrvatska je dodana u raspored na mjesto upražnjeno pomicanjem finskog predsjedanja u 2019. godinu. 

Tijekom šestomjesečnog predsjedanja država koja obnaša tu dužnost predsjeda svim sastavima Vijeća osim Vijeća za vanjske poslove na čijem je čelu visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, te predstavlja Vijeće u odnosima s drugim institucijama Europske unije. Prema redoslijedu predsjedanja unaprijed se određuju skupine od tri države koje međusobno usko surađuju u pripremi i provedbi pojedinačnih predsjedanja Vijećem i čine takozvani trio predsjedanja. Hrvatska je posljednja članica trija kojeg čine još i Rumunjska i Finska, a koje će predsjedati Vijećem Europske unije tijekom 2019. godine. 

Predsjedanje Vijećem ima i svoju parlamentarnu dimenziju u sklopu koje nacionalni parlament države predsjedateljice organizira i predsjeda međuparlamentarnim konferencijama i zajedničkim sastancima parlamentarnih odbora. 

Autor: Odbor za europske poslove