Hrvatski iseljenici iz Australije u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Članovi hrvatske iseljeničke folklorne skupine „Hrvatska zora“ iz Melbourna (Australija) posjetili su u petak Hrvatski sabor. Tom prigodom susreli su se sa saborskim zastupnicima: predsjednikom Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božom Ljubićem, potpredsjednikom Odbora Željkom Glasnovićem i članom Odbora Željkom Ragužom. 

Predstavnike iseljenika pozdravio je i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač te član Odbora za vanjsku politiku i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman.

Božo Ljubić upoznao je iseljenike sa zaključcima nedavno održane tematske sjednice Odbora na kojoj se raspravljalo o uključenju hrvatske dijaspore u društveni i gospodarski život Republike Hrvatske te istaknuo da je jedan od glavnih prioriteta rada Odbora jače i temeljitije bavljenje problematikom hrvatskog iseljeništva, kako u zemljama EU-a, tako i u prekooceanskim zemljama, a sve u cilju učvršćivanja veza i zajedništva domicilne i iseljene Hrvatske.

U razgovoru predstavnika iseljenika i zastupnika istaknuta je važnost rješavanja pitanja dugotrajnosti postupka dobivanja hrvatskog državljanstva. Spomenuta je i potreba omogućavanja dopisnog elektronskog glasovanja za Hrvate izvan domovine te intenziviranje komunikacije između institucija u Republici Hrvatskoj i iseljeničkih zajednica radi bržeg pronalaženja rješenja za brojna pitanja od interesa za hrvatsko iseljeništvo, a čije bi rješavanje doprinijelo većem uključenju hrvatske dijaspore u svekoliki društveni i gospodarski život Republike Hrvatske.
 

Autor: Služba za građane