Hrvatski sabor imenovao zastupnike promatrače u Europski parlament

Zagreb - Hrvatski sabor imenovao je danas dvanaest zastupnika za promatrače u Europskom parlamentu koji će tu dužnost obnašati do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo EU. Promatrači su imenovani na temelju prijedloga klubova zastupnika, a razmjerno udjelu u trenutačnom sastavu Hrvatskoga sabora.

Za promatrače su imenovani: Ingrid Antičević Marinović (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerković (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Tonino Picula (SDP), Boro Grubišić (HDSSB), Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenković (HDZ), Davor Božinović (HDZ), Frano Matušić (HDZ), Jozo Radoš (HNS) i Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti - Stranka rada).

Promatrači u Europskom parlamentu sudjeluju u njegovu radu, ali nemaju pravo sudjelovati u donošenju odluka. Obnašanje dužnosti promatrača nema utjecaja na njihov mandat u Saboru, odnosno za promatrače ne postoji nespojivost ovih dužnosti. Stupanjem RH u punopravno članstvo provest će se izbori za zastupnike u Europskom parlamentu koji će u njegovu radu sudjelovati sa svim pravima i obvezama. 

Autor: Internet redakcija