Hrvatski sabor obilježio 23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Zagreb - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009.

Slijedom toga, 2011. Hrvatski sabor proglasio je 23. kolovoza spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj. Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, doveli do brojnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te progona i likvidacije političkih neistomišljenika. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se nažalost i danas.

Izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Borić u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, položio je vijence i zapalio svijeće na Spomen obilježjima na Golom Otoku i Svetom Grguru, gdje su se za vrijeme totalitarnog komunističkog režima nalazili zatvorski kompleksi i logori, a zastupnik Žarko Tušek uz druga izaslanstva u Maclju, kod grobnice kod Crkve muke Isusove svijeće je zapalio i položio cvijeće za sve maceljske žrtve ubijene na Križnom putu 1945. godine.

"Moderna Hrvatska je stvorena na zajedništvu i jedinstvu, to trebamo održavati i ne smijemo zaboraviti zločine iz prošlosti. Trebamo iskazati poštovanje tim žrtvama i stvoriti jedno tolerantnije i zdravije, moderno i europsko društvo, nego što je to bilo u vrijeme koje danas obilježavamo“, naglasio je saborski zastupnik Žarko Tušek.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora