Hrvatski sabor postao stalni promatrač pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije

Quebec - Na 34. zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije održanom od 2. do 7. srpnja Hrvatski je sabor postao stalnim promatračem u utjecajnom političkom forumu kojeg čini trećina članica UN-a. 

Nakon što je Republika Hrvatska taj isti status dobila na sastanku Međunarodne organizacije Frankofonije upriličenom u studenom 2004. godine u Ougadougouu i Hrvatski je sabor ove godine zatražio status stalnog promatrača u okviru savjetodavne skupštine Frankofonije. Na ovaj se način Hrvatski sabor, uz brojne druge međunarodne aktivnosti, i u području djelovanja Frankofonije, još aktivnije uključuje u međunarodne odnose. Na skupu u Quebecu u ime Hrvatskog sabora sudjelovala je mr. sc. Marija Pejčinović Burić, članica Odbora za vanjske poslove. Predstavnica Sabora tom je prigodom zahvalila na dodjeli statusa promatrača te izvijestila Parlamentarnu skupštinu o dosadašnjem sudjelovanju Republike Hrvatske u radu Frankofonije s posebnim naglaskom na ulogu koju u tom kontekstu u budućnosti želi imati Hrvatski sabor. 

Ovogodišnje se plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Frankofonije održava u Quebecu, glavnom gradu istoimene kanadske federalne provincije, koji upravo ovih dana obilježava 400. godišnjicu svoga utemeljenja. Quebec je kolijevka i simbol frankofonije na američkom kontinentu i u tom kontekstu do kraja ove godine planiran je niz političkih i kulturnih događanja koji obilježavaju taj povijesni jubilej. Jedan od važnijih političkih skupova bila je i 34. sjednica Parlamentarne skupštine frankofonije. 

Teme koje su bile na dnevnom redu SPF-a, uz primanje novih članova, bile su i redovito izvješće glavnog tajnika Međunarodne organizacije Frankofonije, bivšeg senegalskog predsjednika Abdou Dioufa o radu te organizacije, zaštita okoliša i održivi razvoj, budućnost televizijske kuće TV5 Monde, pitanje odnosa Frankofonije prema migracijama, izvješće o radu APF-a te pojedinih podskupina (Amerika, Afrika, Azija, Europa) i stalnih odbora o njihovu radu. Sljedeće zasjedanje SPF-a održat će se u Parizu u srpnju 2009. godine.

Parlamentarna skupština Frankofonije (PSF) utemeljena je 1967. godine, i vremenom se razvila u istinsku političku organizaciju frankofonih parlamenata. Danas okuplja više od sedamdeset parlamenata ili parlamentarnih organizacija s pet kontinenata. Uz punopravne i pridružene članove SPF okuplja i stalne promatrače – parlamente država u kojima francuski jezik nije službeni ili najviše korišteni strani jezik, ali koji se zalažu za temeljne vrijednosti Frankofonije, kao što su njegovanje kulturne raznolikosti, višejezičnosti, solidarnosti, mira, temeljnih prava te održivog razvoja. Parlamentarna skupština održava jednom godišnje plenarno zasjedanje i ima četiri stalna odbora: Odbor za politička pitanja, Odbor za obrazovanje, kulturu i komunikacije, Odbor za parlamentarna pitanja te Odbor za suradnju i razvoj. Odbori se sastaju dva puta godišnje. 

SPF nudi i posebne programe za zastupnike koji se odvijaju putem seminara (o dobrom upravljanju, zakonodavnom procesu, parlamentarnoj kontroli, proračunu itd.), te putem posebnih projekata za jačanje komunikacija na francuskom jeziku, kao što su pružanje informacija na internetu ili intranetu, dostava knjiga i publikacija i sl. 

U okviru posebnog programa Frankofoni parlament za mlade svake dvije godine okuplja stotinjak mladih - budućih parlamentaraca, inicirajući ih na određen način za budući parlamentarni rad.

Autor: Služba za odnose s javnošću