Hrvatski sabor svečanom sjednicom obilježio Dan neovisnosti

Zagreb - Svečanom sjednicom u Hrvatskom saboru obilježen je 8. listopada - Dan neovisnosti Republike Hrvatske.  

Nazočnim se zastupnicima i uzvanicima obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks podsjetivši na povijesne događaje od 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio  Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Pritom je dodao kako su današnji značajni uspjesi Republike Hrvatske potvrda vjerodostojnosti hrvatske politike u proteklih petnaest godina u čijem je stvaranju ključnu ulogu imao Hrvatski sabor. 

Hrvatsku vanjsku i unutarnju politiku danas određuju prioriteti ulaska u Europsku uniju i NATO uz istovremeno jačanje regionalne suradnje i očuvanje sigurnosti u ovom dijelu Europe, izjavio je Šeks, dodajući kako je Hrvatska, kao zemlja kandidat, u izazovnom, ali i poticajnom položaju. U ostvarivanju ovih ciljeva, naglasio je Šeks, Hrvatski sabor ima značajnu ulogu kao najviše zakonodavno tijelo, a uz uključivanje na regionalne i globalne forume, sjednicama Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-RH hrvatski parlament izravno sudjeluje u promicanju hrvatskih nacionalnih interesa.          

Svečanoj sjednici nazočili su potpredsjednici Hrvatskog sabora i drugi zastupnici, dosadašnji predsjednici i tajnici Sabora, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader, ministri u Vladi, predstavnici sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj, akademske zajednice, predstavnici svih vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora, župani, predstavnici Hrvatske vojske, udruga iz Domovinskog rata, sindikata, te drugi uglednici iz javnog života u Republici Hrvatskoj.