Hrvatski sabor u prvoj polovici ove godine radio intenzivnom dinamikom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković zaključio je danas 8. sjednicu Hrvatskoga sabora čime je nastupila ustavna ljetna stanka u zasjedanju. 

Predsjednik Sabora Jandroković u obraćanju novinarima rekao je kako je Sabor u prvoj polovici ove godine radio intenzivnom dinamikom, a i više u usporedbi s 2015., 2016. i 2017. godinom, što pokazuje statistika. Istaknuo je kako se na posljednjoj, 8. sjednici bez prestanka radilo tri mjeseca. -Ne sjećam se da je bilo saziva Sabora gdje se radilo tom dinamikom. Imali smo 76 radnih dana rada plenarnih sjednica, dakle to je više nego 2015., 2016. i 2017. Donijeli smo 104 zakona i raspravili gotovo tristo točaka u prvoj polovici ove godine što su stvarno jake statističke brojke. Ali očito da još uvijek građani traže i očekuju od nas bolji i kvalitetniji rad, kazao je. 

Istaknuo je i da su promjene saborskog Poslovnika učinile da rasprave budu sadržajnije i fokusiranije na sam sadržaj. - Jedan dio zastupnika koji možda nije bio vidljiv u radu Sabora po starom Poslovniku, sada je kroz pojedinačne i rasprave klubova zastupnika dobio nešto vidljivije mjesto, rekao je predsjednik Sabora Jandroković te dodao da se mora nastaviti u istom duhu i pokazati ozbiljnost, fokusiranost na sadržaje i donošenje kvalitetnih zakona. 

U prvoj polovici ove godine Sabor je održao dvije sjednice u ukupnom trajanju od 76 dana. Donesena su 104 zakona od kojih je 39 usklađeno s pravnom stečevinom Europske unije. U postupku odlučivanja na plenarnoj sjednici odbijeno je 26 prijedloga zakona, a 10 prijedloga zakona je povučeno iz procedure. U redovnom zakonodavnom postupku doneseno je 77, a po hitnom postupku 27 zakona. 

Niz pokazatelja iz rada Sabora u prvom polugodištu, u skladu s dosadašnjom višegodišnjom praksom transparentnosti rada, bit će objavljen u sljedećim danima na internetskim stranicama Hrvatskoga sabora. 

U skladu s odredbama Ustava Hrvatski sabor ne zasjeda od 15. srpnja do 15. rujna, kao ni u razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja. Tijekom ljetne stanke u Hrvatskome saboru stručne službe rade od 8.30 do 16.30 sati, a prema potrebi i duže.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora/Služba za medije