Hrvatski zastupnici sudjelovali na 15. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran i 6. sastanku predsjednika parlamenata njezinih zemalja članica

Strasbourg – Europski parlament bio je domaćin 15. plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran i 6. sastanka predsjednika parlamenata zemalja članica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran koji su održani 13. i 14. veljače u Strasbourgu.

Na 6. sastanku predsjednika parlamenata Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran sudjelovao je član Izaslanstva Hrvatskoga sabora Ante Bačić. Sudionicima sastanka uvodno su se obratili Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta i Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske komisije zadužen za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo. Rasprava je bila usmjerena na sigurnosne izazove migracija i status izbjeglica na Mediteranu. Naglašena je potreba sveobuhvatnog pristupa upravljanja migracijama koji doprinosi jačem povezivanju unutarnje i vanjske dimenzije migracija, učinkovitoj zaštiti vanjskih granica te daljnjem napretku u definiranju mjera za uspostavu solidarnog i proporcionalnog Europskog sustava azila. Završno su predsjednici parlamenata usvojili deklaraciju „Migracije i status izbjeglica na Mediteranu“.      

Na 15. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran sudjelovali su članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac i Ante Bačić. Glavna tema parlamentarne sjednice bila je „Izazovi migranata i izbjeglica na Mediteranu“. Uz uvodno obraćanje predsjednika Europskog parlamenta Tajanija, sudionicima su se obratili Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran, Manfred Profazi, regionalni savjetnik za Europu i središnju Aziju (IOM) te predstavnik UNHCR-a. Tijekom rasprave naglašena je potreba za intenziviranjem suradnje između obje strane Mediterana radi razmjene dobrih praksi. Članovi Skupštine raspravljali su i o provedbi dosadašnjih projekata u okviru Unije za Mediteran. 

Predsjednici odbora Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran predstavili su preporuke odbora koje je Skupština usvojila. U završnom djelu plenarne sjednice Europski parlament, koji je predsjedao Parlamentarnom skupštinom u razdoblju od travnja 2018. do veljače 2019., predao je predsjedanje Velikoj nacionalnoj skupštini Turske.

Parlamentarna skupština Unije za Mediteran, koja broji 280 zastupnika, parlamentarni je forum za suradnju između država članica Europske unije, Europskog parlamenta i država južne i istočne obale Sredozemlja.