Ivan Bagarić primio predstavnike Nacionalne federacije američkih Hrvata

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio je potpredsjednika Nacionalne federacije američkih Hrvata Zvonka Labaša i voditelja službe za odnose s javnošću Joea Foleyja.

Na sastanku je bilo govora o boljoj povezanosti Republike Hrvatske i hrvatskog iseljeništva s naglaskom na hrvatskoj zajednici u SAD-u. Predstavnici Nacionalne federacije su iskazali zadovoljstvo skorim ulaskom Republike Hrvatske u EU, kao i zabrinutost polažajem Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sudionici sastanka su ocjenili da je sadašnji marginalizirani položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini posve neprihvatljiv te da je rezultat neodgovornog odnosa međunarodne zajednice prema jednom suverenom i konstitutivnom narodu. Takav odnos smatraju prijetnjom prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) je krovna udruga američkih Hrvata koja promiče hrvatsko - američke odnose i interese. Osobito je bila angažirana i dala je velik doprinos u vrijeme ostvarenja neovisnosti Republike Hrvatske, kao i doprinos u procesu pristupanja Republike Hrvatske NATO savezu. NFCA djeluje i kao promotor gospodarske suradnje između SAD-a i Republike Hrvatske.

Prije posjeta Hrvatskom saboru predstavnici NFCA su boravili u Splitu povodom Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije.

Autor: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske