Ivan Ćelić sastao se s danskim veleposlanikom Christianom Thorningom

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-danske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivan Ćelić primio je u utorak u posjet veleposlanika Danske u Republici Hrvatskoj Christiana Thorninga.

Ćelić je uvodno pozdravio veleposlanika i zahvalio mu na odzivu na sastanak. Istaknuo je kako je Kraljevina Danska vrlo organizirana u području javnog zdravstva i napomenuo kako bi bilo korisno da Hrvatska i Danska uspostave suradnju i razmijene iskustva iz prakse. Veleposlanik Thorning je naglasio kako u danskom parlamentu nije običaj osnivati skupine prijateljstva te da mu je drago što u Saboru postoje takve skupine preko kojih je moguće surađivati. Isto tako, napomenuo je da postoji mogućnost suradnje s odborima iz danskog parlamenta, posebno s Odborom za zdravstvo i Odborom za europske poslove. Veleposlanik je dodatno istaknuo kako je danski parlament zainteresiran za posjet Hrvatskom saboru prije početka predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Sugovornici su se složili kako između Hrvatske i Danske postoje dobri bilateralni odnosi i kako između dviju država ne postoje neriješena bilateralna pitanja. Veleposlanik je podsjetio kako je Danska bila jedna o prvih zemalja koja je međunarodno priznala Republiku Hrvatsku i istaknuo kako se Danska zalagala za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Danska pozitivno gleda na proširenje schengenske zone i želi da Hrvatske bude unutar te zone, a ne između schengenske granice i vanjske granice Europske unije, naglasio je veleposlanik Thorning. Veleposlanik je na kraju sastanka istaknuo kako su Danska i Hrvatska slične zemlje po veličini teritorija i broju stanovnika te da stoga imaju puno područja na kojima u buduće mogu uspostaviti suradnju.

Autor: Hrvatsko-danska međuparlamentarna skupina prijateljstva