Ivan Domagoj Milošević primio veleposlanicu Francuske Corinne Meunier

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević sastao se u srijedu s veleposlanicom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Corinne Meunier.

Težište razgovora bilo je na aktualnim problemima i budućnosti Europske unije te u tom kontekstu najnovijem obraćanju francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona u kojem je iznio opsežnu viziju obnove Europe i pozvao Europsku uniju na tješnju suradnju na području obrane, migracija, poreza i socijalne politike.

Predsjednik Odbora Milošević osvrnuo se i na Bijelu knjigu i pet scenarija o budućnosti Europe predsjednika EK-a Junckera pri čemu je izrazio zadovoljstvo da se koncept EU-a s više brzina napušta. – Europska unija je kompleksan mehanizam, ali mora postojati uključiv pristup koji neće dopustiti stvaranje razlika među zemljama članicama EU-a bez obzira što postoje neki segmenti europskih integracija gdje su neke zemlje uključene, a neke nisu, poput Eurozone i Schengena, rekao je Milošević. - Postoje područja gdje je potrebno zajednički brzo djelovati, poput obrane, sigurnosti i  klimatskih promjena, a intenzivna komunikacija između Bruxellesa i nacionalnih vlada i parlamenata je u tom pogledu od velikoga značaja, istaknuo je Milošević. 

Razgovaralo se i o Inicijativi triju mora. - Francuska pažljivo promatra ovaj proces suradnje između dijela članica EU-a, rekla je veleposlanica Meunier te kazala kako je projekt dobrodošao u kontekstu razvoja infrastrukture i energetske sigurnosti zemalja uključenih u Inicijativu. Ujedno je pojasnila oprezan stav Francuske prema Inicijativi kako zbog važnosti usklađenosti s politikama EU-a tako i zbog korištenja sredstava iz EU fondova za projekte obuhvaćene Inicijativom, o čemu Francuska odgovora svojim građanima.

Autor: Služba za medije