Ivan Jarnjak primio predsjednike Odbora za nacionalnu obranu i Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Estonije

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak primio je u radni posjet predsjednika Odbora za nacionalnu obranu Parlamenta Estonije Toivoa Tootsena i predsjednika Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Estonije Enna Eesmaa. 

U uvodnom dijelu predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak upoznao je goste s radom i nadležnošću Odbora. Kazao je kako se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost  bavi pitanjima koja obuhvaćaju sigurnosne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane. Odbor ima i podtijelo, Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi, kojem se građani mogu obratiti ako smatraju da su njihova prava zajamčena Ustavom ugrožena od strane sigurnosnih službi. Podtijelo je odgovorno Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Ivan Jarnjak upoznao je goste i sa donošenjem novog Zakona o sigurnosnim službama. 

U nastavku se razgovaralo  o vanjskopolitičkim ciljevima Republike Hrvatske, prije svega o ulasku u Europsku uniju i članstvo u NATO savezu. 

Predsjednik Odbora za nacionalnu obranu parlamenta Estonije Toivo Tootsen osvrnuo se na članstvo Estonije u NATO savezu i Eurospkoj uniji, kazavši da je do ubrzanog pristupanja Estonije NATO-u došlo zbog iznimnog zalaganja Ministarstva obrane na pripremi zakona. Razgovaralo se i o sudjelovanju Odbora za nacionalnu obranu u odlukama oko mirovnih misija koje Estonija šalje u krizna područja. Ivan Jarnjak kazao je kako je ovim susretom otvorena suradnja dviju zemalja, te da se međusobna razmjena iskustava treba nastaviti.