Ivan Račan primio otpravnika poslova veleposlanstva Republike Kazahstana Tolezhana Barlybayeva

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kazahstanske skupine prijateljstva Ivan Račan s članovima skupine primio je otpravnika poslova veleposlanstva Republike Kazahstana u RH Tolezhana Barlybayeva.


U uvodnom dijelu sastanka sugovornici su izrazili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima Kazahstana i Hrvatske. Otpravnik poslova Barlybayev istaknuo je međuparlamentarnu suradnju kao jedan od važnijih faktora razvoja odnosa dviju zemalja. 

U nastavku je Barlybayev upoznao članove skupine prijateljstva sa stanjem i strategijom razvoja Kazahstana do 2050. godine. Posebno je istaknuo da je 2012. godina bila vrlo značajna za Kazahstan u gospodarskom smislu. "Kazahstan je u prošloj godini ostvario gospodarski rast od 5,8 posto, što je zadovoljavajuće s obzirom na globalna gospodarska kretanja. Gospodarstvo Kazahstana jedno je od najdinamičnijih u svijetu te spada u red država s najbržim razvojem", dodao je otpravnik poslova. Barlybayev je ovom prigodom istaknuo da je Astana dobila priliku da 2017. godine bude domaćin EXPO-u te je zahvalio Hrvatskoj na podršci. Bilo je riječi i o stanju u regiji jugoistočne Europe, a otpravnik poslova Barlybayev posebno je naglasio ulogu Hrvatske u povezivanju Kazahstana sa zemljama regije. 


Voditelj Hrvatsko-kazahstanske skupine prijateljstva Ivan Račan izvijestio je otpravnika poslova Barlybayeva o formiranju skupine u ovom sazivu Hrvatskoga sabora te brojnosti njezinih članova. Račan je posebno naglasio potrebu intenziviranja gospodarske suradnje dviju zemalja. Osvrnuvši se na ukupnu robnu razmjenu Kazahstana i Hrvatske, Račan je rekao da prostor za intenziviranje gospodarske suradnje postoji te treba ostvariti sve pretpostavke kako bi suradnja bila dinamičnija na obostranu korist. 


Otpravnik poslova Barlybayev pozvao je skupinu prijateljstva Hrvatskoga sabora u posjet Astani u srpnju ove godine prigodom proslave petnaestogodišnjice osnivanja Astane.
 

Autor: Služba za medije