Ivica Račan i Gordan Jandroković primili povjerenika Europske komisije za proširenje Rehna

Zagreb - Predsjednik Nacionalnog odbora Hrvatskog sabora Ivica Račan sa članovima Odbora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa članovima Odbora primili su u posjet povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn upoznao je nazočne sa stajalištima Europske komisije o napretku pregovora Hrvatske za članstvo u EU. Osvrnuvši se na posljednje izvješće Europske komisije, konstatirao je da je ostvaren značajan napredak u reformama, no problem korupcije i reforma pravosuđa još uvijek predstavljaju velik izazov za Hrvatsku. Istaknuto je kako je faza pregovora najbolji trenutak za rješavanje ovih problema, čime će najviše profitirati sama Hrvatska i njezini građani. 

Olli Rehn ukazao je na značajnu ulogu parlamenta u procesu pristupanja Hrvatske EU, te je posebno naglašena potreba zadržavanja konsenzusa svih političkih stranka. Na području regionalne suradnje, u okviru koje je postignuta dobra suradnja Vlade RH i Europske komisije, Hrvatska ima važnu ulogu čimbenika stabilnosti i razvoja cijele regije.

Ako se zadrži ovakva dinamika pregovora i Hrvatska dovrši započete reforme, moguće je očekivati njezino članstvo u Europskoj uniji do kraja desetljeća, zaključio je razgovor Olli Rehn.