Izaslanica predsjednika Sabora Zdravka Bušić odala počast i položila vijenac pred spomen-obilježjem hrvatskim žrtvama u memorijalnom centru u Uzdolu

Uzdol – Predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predvodeći izaslanstvo hrvatskih dužnosnika odala je počast i položila vijenac pred spomen-obilježjem hrvatskim žrtvama u memorijalnom centru u Uzdolu. Time je obilježena trideseta godišnjica zločina nad 41 Hrvatom u tom selu u općini Rama-Prozor koje su 14. rujna 1993. godine na okrutan način ubili pripadnici prozorskog bataljuna Armije BiH.

Žrtvama, od kojih je najmlađa imala 10, a najstarija 87 godina, su se poklonili članovi njihovih obitelji, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH te brojno izaslanstvo dužnosnika Republike Hrvatske predvođeno zastupnicom Zdravkom Bušić. Misu zadušnicu ispred župne crkve u Uzdolu predvodio je mons. Pavo Jurišić prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog. 

Zastupnica Bušić je tom prigodom istaknula važnost prisjećanja na nevine žrtve ovog zločina, koji su, kako je rekla, ubijeni samo zbog pripadnosti svojem narodu. Naglasila je kako je nužno ljudski i iz srca odati im počast, a osim toga istaknula i kako je bitno zadržati sjećanje da bi mlađi naraštaji bili svjesni brojnih stradalih Hrvata, kako zbog svoje pripadnosti hrvatskom narodu, tako zbog borbe za mir, slobodu, ali i demokraciju, odnosno sve one vrijednosti koje danas živimo. 

– Životi stradalih Hrvata bit će trajno utkani u hrvatskoj povijesti, a na nama je da sjećanje na njih njegujemo i prenosimo na buduće generacije, zaključila je zastupnica Bušić.

Kao spomen na ovaj zločin podignut je veliki drveni križ s ugrađenim 41 križem, na kojima su zapisana imena i prezimena te dan rođenja svake pojedine žrtve.