Izaslanik predsjednika Sabora Damir Mateljan sudjelovao na obilježavanju 23. obljetnice akcije „Plitvice“

Plitvice - Komemoracijom na Plitvičkim jezerima danas je obilježena 23. godišnjica akcije "Plitvice" i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo na Uskrs, 31. ožujka 1991., kao prva žrtva Domovinskog rata. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da se prisjećanjem na Josipa Jovića prisjećamo i svih drugih žrtava Domovinskog rata, a policija se s posebnim ponosom prisjeća i prvih hrvatskih redarstvenika koji su se hrabro borili da bismo mi danas imali slobodnu, demokratsku i svoju Hrvatsku. 

Povjerenik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića za branitelje i njegov izaslanik Vinko Kovačić podsjetio je okupljene da se akcijom na Plitvicama uspješno uspostavio red i mir te je dodao da današnjom komemoracijom izražavamo zahvalnost Josipu Joviću za njegov herojski čin koji je ugrađen u same temelje slobodne europske države Hrvatske. Zahvalio je svim sudionicima te akcije, posebice zato što je ta akcija, kako je rekao, izvedena "po svim uzusima međunarodnih konvencija o ratovanju i postupanju s ratnim zarobljenicima". 

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke Damir Mateljan rekao je kako mu je čast pozdraviti sudionike te akcije i ostale hrvatske branitelje uime predsjednika Leke i Hrvatskoga sabora jer je to predstavničko tijelo tijekom Domovinskog rata i borbe za slobodu i neovisnu Hrvatsku donijelo mnoge presudne odluke za osamostaljenje hrvatske države. Izrazio je također najdublje poštovanje žrtvi hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i svih njegovih suboraca. 

Uime Udruge antiterorističke jedinice "Lučko 90" predsjednik Mladen Grgić ocijenio je da ta akcija te mnoge druge za samostalnu Hrvatsku potvrđuju da nema pobjede bez žrtve. 
  
 
 

Autor: Hina/Služba za medije