Izaslanstvo Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore boravilo u posjetu Saboru

Zagreb -  Predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader i predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek s članovima odbora primili su predsjednika Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Luigja Shkrelu s izaslanstvom. 

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Luigj Shkrela zahvalio se institucijama Republike Hrvatske na dosadašnjoj pomoći i potpori koju su pružale Crnoj Gori tijekom pristupanja NATO-u te na njihovom „europskom putu“. Govoreći o nadležnostima Administrativnog odbora, posebno je istaknuo interes za razmjenu mišljenja na temu nedolaska zastupnika u Skupštinu i Hrvatski sabor te njihovo sankcioniranje kao i za modalitete donošenja odluka o skidanju imuniteta zastupnika.

Predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader i tajnica Odbora Sandra Mužek Matišić predstavili su gostima pravni okvir kojim se uređuju zastupnička prava i dužnosti s posebnim osvrtom na nadležnosti Odbora u području koje se odnosi na plaće, mirovine i druga primanja dužnosnika te prava nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Govorilo se i o zadnjim izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, a  vezano uz sankcije za neopravdani izostanak zastupnika u Hrvatskom saboru. Sandra Mužek Matišić pojasnila je kako će se prema navedenim izmjenama iz svibnja 2017., za svaki neopravdani izostanak iz Sabora na dan kada se održava sjednica Sabora zastupniku umanjiti  iznos zastupničkog paušala za iznos jedne dnevnice za službena putovanja u RH. U nastavku se govorilo i o ostalim detaljima opravdanog i neopravdanog izostanka zastupnika na plenarnim sjednicama.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek izložio je djelokrug rada Povjerenstva te se posebno osvrnuo na proces donošenja odluka o imunitetu zastupnika, za koji su gosti pokazali poseban interes. -Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Saboru. U slučajevima privatnih tužbi gdje se uglavnom radi o kaznenim djelima klevete i uvrede uskraćuje se odobrenje za skidanje imuniteta, istaknuo je Tušek. Povjerenstvo je stajališta da se po zahtjevu Državnog odvjetništva treba davati odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, dodao je. Bilo je riječi i o hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori, pri čemu je član Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović kazao kako Hrvati u Crnoj Gori uživaju sva prava kao nacionalna manjina te su uz druge nacionalne manjine davali snažan doprinos neovisnosti te ulasku u euroatlantske integracije Crne Gore. 

Autor: Služba za medije