Izaslanstvo Filozofskog fakulteta iz Nikšića posjetilo Hrvatski sabor

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu akademik Željko Reiner i predsjednica Odbora Vesna Bedeković primili su u utorak izaslanstvo Filozofskog fakulteta iz Nikšića. Članove izaslanstva, profesore i suradnike na znanstvenom projektu „Interkulturalne kompetencije i europske vrijednosti: Hrvatska-Crna Gora“ predvodio je Saša Milić, voditelj projekta.

Na sastanku je sudjelovao i profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Hrvatić, voditelj projekta s hrvatske strane.

Akademik Reiner istaknuo je važnost suradnje na zajedničkim projektima i naglasio kako ovakve inicijative donose dodanu vrijednost i za Hrvatsku i za Crnu Goru. Osvrnuo se i na europske vrijednosti u kontekstu ispunjavanja kriterija za ulazak u EU i rekao kako one vode do stvaranja jednog boljeg okružja za državu i društvo. – Ispunjavanjem zahtjeva povećavamo kvalitetu života građana, dodao je Reiner.

Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Bedeković, ujedno i suradnica na spomenutom znanstvenom projektu, rekla je kako se ovakvom vrstom suradnje doprinosi učvršćivanju odnosa između dviju država i na akademskom i na političkom planu.

Hrvatski voditelj projekta Hrvatić govorio je o potrebi kontinuirane podrške ovakvim projektima koji su usmjereni na osnaživanje zajedničkih vrijednosti i svekolik razvoj društva. – Interkulturalizam polazi od nacionalnog identiteta i doprinosi razumijevanju, povezivanju i suradnji, rekao je Hrvatić.

Crnogorski voditelj projekta Milić rekao je kako je projekt proizvod svijesti da trebamo više, potrebe da budemo bolji i da unapređujemo ideje kroz istraživanja i razmjene. – Interkulturalizam je stvaranje novih vrijednosti, zaključio je Milić.

Na sastanku je bilo riječi i o pokretanju združenog doktorskog studija pedagogije između zagrebačkog i nikšićkog filozofskog fakulteta te pokretanje zajedničkog znanstvenog časopisa Scientia paedagogica.

Autor: Služba za medije