Izaslanstvo Hrvatskoga sabora boravilo u službenom posjetu Indoneziji

Jakarta – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Davorko Vidović te predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora Ivan Ćelić boravili su od 28. do 31. kolovoza u službenom posjetu Indoneziji.

Prvoga dana izaslanstvo je primio potpredsjednik Parlamenta Lodewijk Freidrich Paulus koji je naglasio da su odnosi dviju zemalja izvrsni te da bi u okviru parlamentarne diplomacije trebalo više napora uložiti na produbljivanje suradnje. Potpredsjednik Sabora Vidović zahvalio je na pozivu za posjetom i posebno rekao kako je ovo povijesni posjet jer do sada nije bilo službenih izaslanstava Hrvatskoga sabora u posjetu Indoneziji. 

Izaslanstvo je primio i ministar turizma Sandi Uno koji je, govoreći o turizmu obiju država, zaključio kako bi od obostrane koristi za taj sektor bile razmjene turističkih djelatnika u svrhu njihove edukacije te naglasio kako je potrebno više pažnje posvetiti povezivanju turističkih destinacija u Hrvatskoj i Indoneziji. 

–Smatram da su naše države vrlo popularne i poznate turističke destinacije u svijetu, ali da moramo težiti održivom turizmu te razvijati i ruralne krajeve, rekao je Vidović te dodao da bi i izravne avionske linije poboljšale brojke turista.  

Zastupnik Ivan Ćelić posebno je naglasio važnost medicinskog turizma te rekao kako u tom području postoje veliki kapaciteti u obje države, a prenio je i poziv ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac za posjetom ministra Una Hrvatskoj.

Izaslanstvo se sastalo i s predstavnicima Delegacije Europske unije u Indoneziji te razgovaralo o odnosima Europske unije i Indonezije. –Europska unija i Indonezija svakako imaju potencijala bliže surađivati i nadam se da će se ta suradnja intenzivirati sada kada Indonezija predsjeda ASEAN-om, izjavio je Hajduković te dodao kako je važna i suradnja s Vijećem Europe koje ima veliki značaj kada je riječ o promicanju demokratskih vrijednosti.

Zamjenik voditelja misije Stephane Mechati je naglasio da je suradnja zemalja ASEAN-a i Europske unije vrlo bitna te da Hrvatska, kao članica Europske unije, u tome ima važnu ulogu.

Članovi izaslanstva su se sastali i s generalnim tajnikom ASEAN-a Kao Kim Hournom s kojim su razgovarali o načinu organizacije i rada ovog Saveza država Jugoistočne Azije te razmijenili mišljenja o  sličnostima i razlikama između Europske unije i ASEAN-a u načinu funkcioniranja. –Snaga vašeg saveza je značajna na svjetskoj razini te se nadam da ćemo jače surađivati na gospodarskom planu, poručio je potpredsjednik Sabora Vidović.

Izaslanstvo se sastalo i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Pahalom Nugrahom Mansuryem koji je istaknuo važnost ovakvih posjeta pogotovo država koje nisu geografski blizu. Pohvalio je ulazak Hrvatske u područje Schengena kao i u eurozonu i istaknuo da to samo potvrđuje važnost Hrvatske na međunarodnoj razini.

Tijekom svog boravka u Indoneziji saborski zastupnici su imali priliku upoznati i gospodarstvenike te razgovarati o konkretnim projektima koji bi se mogli realizirati u kratkom vremenu kao i o onima za koje je potrebno dugoročno planiranje. Izaslanstvo je pohvalilo rad veleposlanstava u Zagrebu i Jakarti koja predano rade na zajedničkim ciljevima Hrvatske i Indonezije. Na kraju susreta upućen je poziv kolegama zastupnicima iz Parlamenta Indonezije da posjete Hrvatsku.