Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjelovalo na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Kairo – Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran Sabina Glasovac i Ante Bačić sudjelovali su na 14. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran koja je održana 28. i 29. travnja u Kairu.                   

Glavna tema 14. plenarne sjednice bila je „Suzbijanje terorizma u mediteranskoj regiji“. Rasprava je bila usredotočena na sigurnosne izazove vezane uz terorizam i migracije. Naglašena je potreba za intenziviranjem suradnje između obje strane Mediterana radi razmjene dobrih praksi s ciljem prevencije i suzbijanja terorizma. Tijekom plenarne sjednice usvojene su preporuke koje su predstavili predsjednici odbora Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. Članovi Skupštine raspravljali su i o provedbi dosadašnjih projekata u okviru Unije za Mediteran kao i o metodologiji predlaganja novih projekata.

U okviru plenarnog zasjedanja članovi Izaslanstva sudjelovali su na sastancima odbora Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. Odbor za političke poslove, sigurnost i ljudska prava raspravljao je o preporukama o temi „Uloga parlamenata u mediteranskoj regiji u sprečavanju terorizma“, a Odbor za prava žena u euromediteranskoj regiji raspravljao je o preporukama o temi „Uloga žena u sprečavanju nasilnog ekstremizma i terorizma u mediteranskoj regiji“. U završnom dijelu plenarne sjednice predsjednik egipatskog parlamenta Ali Abdel–Aal, koji je predsjedao Parlamentarnom skupštinom u razdoblju od svibnja 2017. do svibnja 2018., predao je predsjedanje Europskom parlamentu, do svibnja 2019.

Parlamentarna skupština Unije za Mediteran parlamentarni je forum za suradnju između država članica Europske unije, Europskog parlamenta i država južne i istočne obale Sredozemlja. Skupština ima 280 zastupnika, a djeluje plenarnim zasjedanjem i radom u pet odbora.

Autor: Ured za međunarodne i europske poslove