Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na proljetnome zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe sudjeluje na proljetnome zasjedanju Parlamentarne skupštine koje se održava u Strasbourgu od 18. do 22. travnja. U izaslanstvu su voditelj Izaslanstva Jasen Mesić te članovi Ingrid Antičević Marinović, Gordan Jandroković, Nada Turina Đurić, Josip Bilaver i Domagoj Hajduković.

Skupštini se tijekom zasjedanja obratilo nekoliko uglednika među kojima i predsjednik Austrije Heinz Fischer, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te premijeri Turske Ahmet Davutoglu i Gruzije Giorgi Kvirikashvili. Govorili su i španjolski te bugarski ministar vanjskih poslova José Manuel Garcia-Margallo i Daniel Mitov u ulozi predsjedatelja Odbora ministara Vijeća Europe.

Parlamentarci raspravljaju o brojnim temama među kojima je poboljšanje političke prezentacije žena, problem radikalizacije u djece, humanitarna pitanja vezana uz osobe koje su zatvorene tijekom sukoba u Ukrajini s posebnim osvrtom na slučaj ukrajinske pilotkinje Nadie Savčenko, zastupnice u ukrajinskome parlamentu i članice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja se već dulje vremena nalazi u ruskome zatvoru. Osim toga, bilo je riječi i o problemu edukacije mladih za demokratsko građansko društvo o čemu je govorila hrvatska zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Govorila je i o rodnoj ravnopravnosti i ženskoj političkoj participaciji, a Domagoj Hajduković sudjelovao je u raspravi o potrebi borbe protiv antisemitizma u Europi te o migracijskoj krizi.

Posebna pozornost ovoga zasjedanja posvećena je izbjegličkoj i migracijskoj krizi, a raspravlja se o više problema: potrebi jačega europskog odgovora na sirijsku izbjegličku krizu, ljudskim pravima izbjeglica i migranata na tzv. zapadnobalkanskoj ruti te o situaciji vezanoj za izbjeglice i migrante u kontekstu dogovora EU-a i Turske od 18. ožujka 2016. O migracijskoj krizi te problemima zapadnobalkanske izbjegličke rute govorio je i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u Jasen Mesić pri čemu je istaknuo da je trenutačna migracijska kriza izniman sigurnosni i humanitarni izazov kojemu je potrebno pristupiti sveobuhvatno i zajednički. Naglasio je da načelo humanosti, dijeljenja odgovornosti i solidarnost s najviše pogođenim zemljama treba biti prioritet. Zatvaranje zapadnobalkanske rute imalo je za cilj zaustaviti neregularne migracije prema EU-u, razbiti lanac krijumčarenja ljudima te povećati sigurnost građana, kazao je Mesić.

Jean-Claude Juncker u svojem je nastupu naglasio kako su Vijeće Europe i Europska unija partneri koji su izgrađeni na istim temeljima i idealima te da i nadalje trebaju usko surađivati, posebno u borbi protiv terorizma te ostvarenju istinske demokracije u svim europskim društvima. Kazao je kako je Europska komisija učinila sve što je moguće da se izgradi europski odgovor na izbjegličku krizu, pružajući humanitarnu pomoć svugdje gdje je bilo moguće, u što je uključen i dogovor s Turskom u okviru kojeg je ovih dana dogovoreno dodatnih 50 mil. eura za financiranje 15 različitih projekata.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer je u PSVE-u nastupio u povodu obilježavanja 60. godišnjice članstva Austrije u Vijeću Europe. Naglasio je važnost te organizacije kao nezamjenjive platforme u kojoj je moguće razvijati nove oblike međudržavne i parlamentarne suradnje. Te vrijednosti svakako ne bi trebale biti žrtvovane za postizanje ciljeva borbe protiv terorizma, istaknuo je austrijski predsjednik.

Članovi hrvatskoga izaslanstva su, osim na plenarnome zasjedanju, aktivno sudjelovali i u radu različitih odbora PSVE-a u kojima su članovi, kao i u radu svojih političkih grupacija. Održali su i neformalni bilateralni susret s članovima izaslanstva i stalnoga predstavništva Mađarske pri Vijeću Europe tijekom kojeg je s obiju strana istaknuta potreba jačanja dobrosusjedskih i partnerskih odnosa.
 

Autor: Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe/Služba za medije