Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Berlin - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora pod vodstvom predsjednika Izaslanstva Krešimira Ćosića sudjeluje na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a na kojoj se, među ostalim, raspravlja o misijama NATO-a u Afganistanu i na Balkanu te o odnosima s Rusijom.

Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a u Bundestagu je u petak otvorio predsjednik Skupštine Jose Lello, pozivajući sudionike na temeljitu raspravu sigurnosnih izazova koji trenutačno stoje pred NATO-om, posebno ističući obnovu sigurnosti u Afganistanu, misiju na Kosovu te budućnost Sjevernoatlantskog saveza. "Naši neprijatelji danas su nesigurnost i nestabilnost koji imaju različite izvore poput teritorijalnih i etničkih sukoba, odmetničkih država i međunarodnog terorizma. U tom novom okruženju, NATO ima kolektivnu sigurnosnu ulogu na svim razinama, od razmještanja borbenih i mirovnih snaga do pružanja humanitarne pomoći i pomoći u reformama", rekao je Lello na konferenciji za novinare.

Hrvatska na ovom zasjedanju prvi put sudjeluje u radu Stalnog odbora (Standing Committee) koji upravlja radom Parlamentarne skupštine NATO-a. NATO-ov parlament bit će i od posebnog značenja u procesu ratifikacije Protokola o pristupanju Hrvatske Sjevernoatlantskom sporazumu u nacionalnim parlamentima članica.

Parlamentarnu skupštinu NATO-a čini 248 parlamentaraca iz svih 26 država članica NATO-a. Na zasjedanju sudjeluju i parlamentarna izaslanstva iz više od 20 zemalja koje nisu članice, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju, Afganistan i Pakistan.

Proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a završava u utorak plenarnom sjednicom.

Autor: Internet redakcija/Hina