Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na zasjedanju Skupštine Interparlamentarne unije

Ženeva -  Izaslanstvo Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskoga sabora pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) sudjelovat će na redovitom zasjedanju 115. skupštine IPU-a koje će se održati u Ženevi od 15. do 19. listopada 2006. godine. 

U radu Izaslanstva Hrvatskoga sabora koje predvodi voditeljica izaslanstva zastupnica Lucija Čikeš sudjeluju i zastupnik Silvano Hrelja te tajnik Hrvatskoga sabora Josip Sesar koji će nazočiti i sastanku glavnih tajnika parlamenata.

Hrvatsko će se izaslanstvo, osim uz sudjelovanje na zasjedanju Skupštine, sastati s geopolitičkom grupom IPU-a, „Grupa 12+“, a tijekom tri dana predviđeni su sastanci u Upravnom vijeću, kao i rad u tri stalna odbora; Odboru za mir i međunarodnu sigurnost, Odboru za održivi razvoj, financije i trgovinu te Odboru za demokraciju i ljudska prava koji će raspravljati o nestalim osobama.

Nakon izbora predsjednika i potpredsjednika Skupštine IPU-a izaslanici će na 115. redovitom zasjedanju raspravljati o suradnji parlamenata s Ujedinjenim narodima na promociji mira u svijetu i borbi protiv terorizma. Riječi će biti i o ulozi parlamenata na ostvarivanju Milenijskih razvojnih ciljeva s naglaskom na pitanjima zaduženosti, te borbe protiv siromaštva i korupcije. Za dnevni red zasjedanja članice Interparlamentarne unije predložile su još nekoliko tema kao što je uloga parlamenata i međunarodne zajednice na obnovi Libanona i ostvarivanje mira na Bliskom istoku te rasprava o posljednjim događajima glede sjevernokorejskog testiranja nuklearnog oružja i zauzimanja čvrstog stajališta oko posjedovanja i testiranja nuklearnog oružja.