Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje u proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a

Varna - Bugarski parlament domaćin je proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koje se održava od 27. do 30. svibnja u bugarskom gradu Varni. Na zasjedanju se okupilo više od 250 parlamentaraca iz 28 država članica NATO-a te izaslanici i promatrači iz partnerskih zemalja. Hrvatski sabor predstavlja izaslanstvo u sastavu: voditeljica Marija Pejčinović Burić i članovi Željka Antunović, Boris Klemenić, Marin Jurjević i Vedran Rožić. 

Sudionici zasjedanja raspravljat će o pitanjima međunarodne sigurnosti te o izvješćima koja će biti usvojena na godišnjoj skupštini Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu u listopadu ove godine.

U prva dva dana zasjedanja održat će se sastanci pet odbora Parlamentarne skupštine NATO-a: Političkog odbora, Odbora za obranu i sigurnost, Odbora za znanost i tehnologiju, Odbora za civilnu dimenziju sigurnosti i Odbora za ekonomiju i sigurnost. Teme o kojima će odbori raspravljati su aktualna pitanja obrane i sigurnosti. Na plenarnoj sjednici, koja će se održati u ponedjeljak, sudionicima će se, između ostalih, obratiti predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Karl A. Lamers, bugarski premijer Boyko Borissov, predsjednica bugarskog parlamenta Cecka Cačeva i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. 

Ulaskom Republike Hrvatske u NATO savez 1. travnja 2009. godine članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a imaju status punopravnih članova Skupštine s pravom glasa.

Autor: Internet redakcija