Izaslanstvo Mađarsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Mađarske u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Mađarsko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Mađarske, koje predvodi voditelj Skupine Mátyás Firtl, boravi u posjetu Hrvatskome saboru.

Prvi u nizu sastanaka održan je s domaćinom, članovima Hrvatsko-mađarske međuparlamentarne skupine prijateljstva, voditeljem Skupine Robertom Jankovicsem i članovima Domagojem Hajdukovićem, Darkom Horvatom, Željkom Jovanovićem, Marinom Škibolom, Branimirom Bunjcem, Miroslavom Tuđmanom, Ivanom Lovrinovićem i Antom Sanaderom. 

Voditelj Skupine Jankovics pozdravio je odličnu razmjenu susreta dužnosnika dvaju parlamenata te predložio da se što prije donese odluka o proglašenju Dana hrvatsko-mađarskog prijateljstva koja je pokrenuta prije nekoliko godina. Izvijestio je nazočne kako će skupine prijateljstva u oba parlamenta putem svojih odbora za vanjsku politiku uputiti u proceduru prijedlog odluke o proglašenju Dana hrvatsko-mađarskog prijateljstva, a kao datum predložen je 3. svibnja, dan rođenja Nikole VII. Zrinskog.

Voditelj mađarskoga izaslanstva Mátyás Firtl pohvalio je ovu inicijativu koju je pokrenula mađarska građanska inicijativa Krug mađarsko-hrvatskog prijateljstva, koje je i osobno član te ustvrdio kako je dan prijateljstva dvaju naroda dodatna prilika za učvrščenjem odnosa dviju zemalja koje veže duga povijest i tradicija.

Mađarsko izaslanstva na odvojenom sastanku primio je i predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač s članovima Odbora Ivanom Ćelićem, Domagojem Hajdukovićem, Darkom Horvatom, Davorom Lončarom i Robertom Jankovicsem te vanjskim članom Vanjom Ivanom Savićem.

Bilo je riječi o trenutačnim prioritetima mađarskoga predsjedanja Višegradskom skupinom (V4) u čijem su fokusu socijalna politika i demografska pitanja s posebnim naglaskom na poboljšanje statusa obitelji. Višegradsku skupine čine zemlje središnje Europe Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, ali je otvorena za rad u proširenim formatima sa zemljama partnerima poput Hrvatske. Istaknuto je kako se zajednička stajališta V4 i njihovih partnera trebaju uzimati u obzir kada je riječ o procesu odlučivanja u Europskoj uniji, posebice u okolnostima kada se EU suočava sa brojnim izazovima. Spomenuta je potreba rješavanja statusa radnika iz zemalja članica EU-a iz središnje ili istočne Europe koji rade u državama zapadne Europe te koji nemaju isti radno-pravni položaj kao i državljani te zemlje. Naglašena je i potreba usklađivanja stajališta Hrvatske i Mađarske i njihova čvršća suradnja u rješavanju pitanja prava radnika u pograničnim područjima koji zbog posla u susjednoj državi svakodnevno prelaze granicu.

I ovom prigodom istaknuto je kako što prije treba donijeti odluku o proglašenju Dana hrvatsko-mađarskog prijateljstva pri čemu je predsjednik Odbora Miro Kovač naglasio kako je ovaj simboličan čin vrlo važan u političkom životu i međunarodnim odnosima.

Autor: Služba za medije