Izaslanstvo Nacionalne skupštine Kraljevine Tajlanda u studijskom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Članovi izaslanstva Stalnog odbora za upravljanje državnim pitanjima Nacionalne skupštine Kraljevine Tajlanda, na čelu s predsjednikom Stalnog odbora Boonsrandom Niumpraditom, boravili su u ponedjeljak u studijskom posjetu Hrvatskome saboru kako bi se informirali o političkom sustavu Hrvatske te strukturi, sastavu i načinu djelovanja Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. 

Tom prigodom održani su odvojeni sastanci izaslanstva s potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željkom Reinerom i potpredsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Petrom Škorićem.

Potpredsjednik Sabora Reiner upoznao je tajlandsko izaslanstvo s političkim sustavom Republike Hrvatske  te ulogom i poviješću Hrvatskoga sabora. Dodatno je pojasnio nadležnosti Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao i sastav i način rada Odbora. 

Tijekom susreta osvrnuo se i na tajlandski vizni režim koji se primjenjuje za hrvatske državljane prema kojemu vize moraju ishoditi unaprijed, a ne na graničnom prijelazu kao drugi državljani članica EU-a. 

Niumpradit je izrazio spremnost pomoći pri rješavanju pitanja promjene viznog režima za hrvatske državljane. Razgovaralo se i o mogućnostima razvoja bilateralnih odnosa, posebno na području gospodarstva, znanosti, obrazovanja i kulture. Uz akademika Reinera, sastanku je nazočila i zastupnica Marija Jelkovac.

Potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Petar Škorić i član Odbora Miroslav Tuđmam na odvojenom sastanku predstavili su tajlandskom izaslanstvu sastav, način rada i nadležnosti Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.
 

Autor: Ured za međunarodne odnose