Izaslanstvo Nacionalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb – Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić, potpredsjednik Odbora Marko Šimić i član Odbora Tomislav Sokol primili su u ponedjeljak izaslanstvo Nacionalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa predvođenog potpredsjednicom Stalnog odbora i potpredsjednicom Odbora za socijalne i pravne poslove Lv Zhongmei. 

Razmjena mišljenja i informacija o Inicijativi "Jedan pojas, jedan put" te pronalaženje mehanizama za rješavanje mogućih otvorenih pitanja u okviru Inicijative bile su središnje teme razgovora dvaju izaslanstava. Radi se o globalnom projektu Kine kojim se želi potaknuti izgradnja novog "puta svile" koji će se, za razliku od drevnog puta svile, protezati i po kopnu i moru, a cilj je povezati infrastrukturu, gospodarstva i ljude Azije, Europe i Afrike pomoću kopnenog gospodarskog pojasa i pomorskog puta svile.

U ovu inicijativu, kako su kazali kineski parlamentarci, uključeno je do sada sedamdesetak zemalja koje su kulturno i povijesno vrlo različite, svaka sa svojim specifičnostima u pravnom i političkom segmentu. Stoga je potrebno, prema mišljenju kineske strane, početi razmjenjivati informacije o tome na koji način rješavati u budućnosti probleme koji se mogu pojaviti. 

Predsjednik Odbora Miljenić pojasnio je kako su Hrvatska, kao i ostale članice EU-a u velikom dijelu vezane za pravnu regulativu EU-a, no isto tako mogu djelovati na Bruxelles, u čemu je najvažnije imati što više kvalitetnih informacija, u ovome slučaju o  Inicijativi "Jedan pojas, jedan put". Složio se da je na pravno-političkoj razini potrebno početi razmišljati o pronalaženju mehanizama kojima će se rješavati otvorena pitanja i kako ih kanalizirati prema institucijama koje će za to biti nadležne. 

Tijekom razgovora spomenuta je i velika kineska investicija izgradnje Pelješkog mosta, koji je, kako je podsjetio član Odbora Tomislav Sokol, financiran iz fondova EU-a, što pokazuje da na sličan način može funkcionirati i Inicijativa "Jedan pojas, jedan put". Također je naglasio da pritom treba voditi računa o vrlo strogim kriterijima EU-a vezanim uz transparentnost tržišta javnih nabava i socijalne i ekološke standarde.  

Članovi hrvatskog i kineskog izaslanstva dogovorili su daljnji nastavak dijaloga i razmjene informacija o projektu "Jedan pojas, jedan put".
 

Autor: Služba za medije