Izaslanstvo Odbora za europske integracije boravi u trodnevnom radnom posjetu Bundestagu

Berlin – Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković te članovi Odbora Gvozden Srećko Flego i Tonino Picula borave u trodnevnom radnom posjetu njemačkom saveznom parlamentu Bundestagu i njegovu Odboru za pitanja Europske unije. 

Izaslanstvo će se tijekom posjeta Berlinu sastati s nizom parlamentarnih i vladinih dužnosnika. U Bundestagu su planirani sastanci s predsjednikom Odbora za pitanja Europske unije Guntherom Krichbaumom, zamjenikom šefa Kluba zastupnika CDU/CSU-a Andreasom Schockenhoffom, zamjenikom šefa Kluba zastupnika SPD-a Axelom Schäferom te s voditeljem Njemačko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Horstom Meierhoferom. Na razini izvršne vlasti izaslanstvo Odbora za europske integracije sastat će se s državnom tajnicom u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova Emily Haber, državnim tajnikom u Ministarstvu financija Hartmutom Koschykom te sa savjetnikom kancelarke Angele Merkel za europska pitanja Nikolausom Meyer-Landrutom.

Glavne teme razgovora bit će Sveobuhvatno izvješće o monitoringu te ratifikacija hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Potpredsjednik i članovi Odbora za europske integracije upoznat će sugovornike s mjerama koje Hrvatska poduzima kako bi ispunila preostale obveze, osobito kada je riječ o deset mjera koje se u Izvješću navode kao one koje treba žurno ispuniti. Proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Njemačkoj  započeo je kada je Vlada krajem kolovoza poslala prijedlog zakona o ratifikaciji u parlamentarnu proceduru. Savezno vijeće Bundesrat o Ugovoru bi trebalo raspravljati 2. studenoga, nakon čega slijede tri čitanja u Bundestagu te ponovno slanje u Bundesrat na drugu raspravu. Kako najavljuju iz Njemačke, za okončanje ratifikacijskog procesa ključno će biti proljetno Izvješće o monitoringu, do kojega Hrvatska treba ispuniti svoje obveze.
 

Autor: Odbor za europske integracije