Izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore u službenom posjetu Hrvatskom saboru

Zagreb – Izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, predvođeno predsjednikom tog Odbora Adrijanom Vuksanovićem, boravi u službenom posjetu Hrvatskome saboru. Domaćin posjeta je Odbor za europske poslove s čijim su predsjednikom Ivanom Domagojem Miloševićem i članovima Odbora u četvrtak održali sastanak.

Glavne teme razgovora bile su suradnja dviju država u pitanjima vezanim uz Europsku uniju, gospodarska i bilateralna suradnja, migracije te ostale aktualne teme. 

Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove  Milošević istaknuo je kako se u procesu pristupanja Europskoj uniji očekuje efikasnost svake države te kako se svakoj državi pristupa individualno. Istaknuo je kako je cilj da Crna Gora što prije postane članica Unije, ali kako se određene reforme, ali i otvorena pitanja moraju riješiti. Govoreći o vanjskim i unutarnjim migracijama rekao je kako svako napredno društvo treba mlade ljudi te da se u tom kontekstu sve države moraju pobrinuti da osiguraju što boljih uvjeta rada i života. Milošević je govorio i o suradnji dviju država po pitanju migracija i sigurnosti, ali i boljoj gospodarskoj suradnji, posebice kad je riječ o  investicijama kako privatnim tako i javnim. - Crna Gora ima potpunu podršku Hrvatske u eurointegracijskom procesu, istaknuo je Milošević.

Govoreći o angažmanu Hrvatske u procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Vuksanović rekao je kako to predstavlja dodatni poticaj, a kao posebno dragocjeno istaknuo je konkretnu pomoć hrvatske strane dijeljenjem iskustava iz pregovaračkog procesa. Vuksanović je naglasio kako svaka jasna i konkretna podrška dobro dođu i rekao kako Crna Gora ne očekuje nikakvo olakšavanje puta u EU, no da se nadaju da će se određeni izazovi, posebice kod otvaranja poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene čim prije otkloniti i da će dobiti zeleno svjetlo za otvaranje ovog poglavlja. - Reforme se provode kako bi  građani Crne Gore  od toga imali koristi, a ne zbog samog članstva, kazao je Vuksanović
 
Obje strane ocijenile su kako su odnosi dviju država sve bolji, a dodatnu afirmaciju daju im crnogorska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska zajednica u Crnoj Gori. U nastavku je bilo riječi o rješavanju određenih prijepora oko uvrštavanja Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara, o načinima rješavanja migrantske krize u Europi, odlasku mladih, potrebi informiranja građana o tome što donosi članstvo u Uniji i time osiguranja povjerenja građana u proces, što boljem iskorištavanju europskih sredstava u pristupnom periodu,  korištenju konkretne stručne i tehničke pomoći u procesu pregovora i provođenju potrebnih reformi za članstvo u EU.
 
Izaslanstvo se danas sastaje i s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Mirom Kovačem i članovima tog Odbora, Brankom Bačićem, voditeljem Hrvatsko-crnogorske međuparlamentarne skupine prijateljstva te Brankom Juričev-Martinčev, predsjednicom Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije  i članovima Odbora. 

Posjet se nastavlja sutra kad je predviđen sastanak s Vesnom Pusić, članicom Odbora za europske poslove i nekadašnjom predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU te potpisivanje Protokola o suradnji između Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora. Crnogorsko izaslanstvo u petak će primiti potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
 

Autor: Služba za medije