Izaslanstvo Odbora za europske integracije završilo posjet Bundestagu

Berlin - Potpredsjednik Odbora za europske integracije Gordan Jandroković i članovi Odbora Gvozden Srećko Flego i Tonino Picula boravili su od 22. do 24. listopada u radnom posjetu Berlinu na poziv Odbora za pitanja Europske unije Bundestaga. 

Članovi saborskog izaslanstva sastali su se, osim s domaćinom, predsjednikom Odbora za pitanja Europske unije Guntherom Krichbaumom, i s nizom parlamentarnih zastupnika i vladinih dužnosnika.

Razgovori su bili usredotočeni na nalaze Sveobuhvatnog izvješća o monitoringu koje je Europska komisija objavila ranije ovog mjeseca te na njemačke reakcije na navedeno Izvješće. Članovi izaslanstva Odbora za europske integracije izrazili su uvjerenje da će Hrvatska svoje obveze na vrijeme ispuniti i postati članicom Europske unije 1. srpnja 2013. godine. 

Njemački su sugovornici naglasili kako Njemačka neće postavljati prepreke Hrvatskoj, no postavljena su jasna očekivanja od sljedećeg Izvješća o monitoringu, čija se objava očekuje na proljeće iduće godine. Hrvatska treba ispuniti svih deset žurnih mjera navedenih u Sveobuhvatnom izvješću, kako bi se pristupanje Europskoj uniji nastavilo prema planu. Uz ispunjavanje konkretnih mjera, Hrvatska je pozvana i na nastavak širih reformi, u čemu uživa punu podršku Njemačke. 

Domaćini su također obavijestili hrvatsko izaslanstvo da će Njemačka okončati proces ratifikacije Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji nakon objave proljetnog Izvješća o monitoringu, izrazivši pritom uvjerenje kako će ono biti pozitivno ukoliko Hrvatska nastavi predano provoditi dogovorene reforme.
 

Autor: Odbor za europske integracije