Izaslanstvo Odbora za europske poslove boravilo u posjetu Den Haagu

Den Haag – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, članovi Odbora Miro Kovač i Marin Škibola, te voditeljica Hrvatsko-nizozemske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ana-Marija Petin boravili su 4. i 5. prosinca 2018. u radnom posjetu Kraljevini Nizozemskoj. Saborsko se izaslanstvo tijekom dvodnevnog posjeta sastalo između ostalih s odborima nadležnima za europske poslove Senata i Zastupničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske, glavnim tajnikom Međunarodnog suda pravde Philippeom Couvreurom i direktoricom Međunarodne komisije za nestale osobe Kathryne Bomberger.

Saborsko je izaslanstvo sa sugovornicima u Den Haagu razgovaralo o budućnosti Europe, funkcioniranju Schengena, proširenju Europske unije, migracijama, novom Višegodišnjem financijskom okviru, Brexitu te o provedbi parlamentarne dimenzije predsjedanja Vijećem Europske unije. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević se na održanim sastancima založio za što skorije primanje Hrvatske u Schengen te je pozvao na snažniju prisutnost Europske unije u državama takozvanog Zapadnog Balkana u smislu pružanja konkretne podrške u provedbi nužnih strukturnih reformi. U tom je smislu posebno istaknuo problem političke zastupljenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europske poslove Miro Kovač je, osvrćući se na pitanja unutarnjih i vanjskih migracija u EU-u, istaknuo kako EU ne bi trebala voditi računa samo o makroekonomskim neravnotežama, već osobito o demografskim neravnotežama, koje stoje iza migracijske krize. Voditeljica Hrvatsko-nizozemske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ana-Marija Petin ukazala je na probleme s kojima će se susresti hrvatski poljoprivrednici ukoliko dođe do smanjenja sredstava za financiranje Zajedničke poljoprivredne politike u novom Višegodišnjem financijskom okviru te je pozvala na razumijevanje za Hrvatsku kao najmlađu članicu EU-a koja još nije imala vremena za postizanje pune apsorpcije sredstava iz fondova namijenjenih poljoprivredi.  Član Odbora za europske poslove Marin Škibola osvrnuo se na probleme eurozone i pitanje uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj te je rekao kako Hrvatska u tom smislu treba biti oprezna. 

Predsjednik Odbora za europske poslove nizozemskog Senata Baastian van Apeldoorn rekao je kako je stajalište nizozemske vlade da se proračun EU-a svakako mora modernizirati, a po mogućnosti i smanjiti, s obzirom na manjak do kojega će doći zbog izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Brexit će posebno pogoditi Nizozemsku koja ima tradicionalno snažne političke i gospodarske odnose s UK-om, o čemu je saborsko izaslanstvo razgovaralo s voditeljem Kontaktne skupine za UK Zastupničkog doma Anneom Mulderom. Predsjednik Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Foort van Oosten istaknuo je nizozemsku zabrinutost za budućnost EU-a u kontekstu vladavine prava te je rekao kako je od izuzetne važnosti da moguće buduće članice EU-a dijele zajedničke vrijednosti.