Izaslanstvo Odbora za europske poslove u službenom posjetu Ankari

Ankara - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, potpredsjednik Odbora Bojan Glavašević i član Odbora Miro Kovač borave od 14. do 16. studenoga 2017. u službenom posjetu Ankari, na poziv predsjednika Odbora za harmonizaciju s Europskom unijom Velike nacionalne skupštine Turske Mehmeta Kasima Gulpinara.

Izaslanstvo se u Ankari sastalo i s predsjednikom turske Skupštine Ismailom Kahramanom, ministrom europskih poslova Omerom Celikom, predsjednikom parlamentarnog Odbora za javne radove, obnovu, promet i turizam Habibom Solukom, voditeljem Tursko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ismailom Bilenom te sa zamjenikom podtajnika za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Mehmetom Kemalom Bozayem. Svi su sugovornici zahvalili Hrvatskoj na podršci koju pruža Turskoj u eurointegracijskom procesu te su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju zemalja.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević istaknuo je predanost Hrvatske suradnji s državama jugoistočne Europe i nastavku pružanja podrške Turskoj u pretpristupnom procesu. Izrazio je razumijevanje za poteškoće s kojima se Turska susrela nakon pokušaja državnog udara u srpnju prošle godine. Mehmet Kasim Gulpinar je naglasio kako sve političke snage u Turskoj ostaju predane putu prema Europskoj uniji, ali i bojazan da su pojedine države članice odustale od mogućnosti proširenja na Tursku.

Predsjednik turske Skupštine Ismail Kahraman rekao je kako događaji koji su uslijedili nakon pokušaja državnoga udara ne bi smjeli biti isprika za odnos koji neke države članice EU-a imaju prema Turskoj. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europske poslove Miro Kovač ocijenio je nerealnom mogućnost prekida pristupnih pregovora između EU-a i Turske te je pozvao tursku stranu da nastavi s usklađivanjem zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Potpredsjednik Odbora za europske poslove Bojan Glavašević je, uz izraze podrške demokratski izabranoj turskoj vlasti, pozvao na nastavak napora u dostizanju visokih demokratskih standarda u Turskoj.

Među istaknutim temama razgovora bilo je i stanje u Bosni i Hercegovini. Turski su sugovornici naglasili važnost Hrvatske kao čimbenika stabilnosti u BiH te su izrazili punu podršku jedinstvenosti i nedjeljivosti te zemlje. Izaslanstvo Odbora za europske poslove zamolilo je tursku stranu za podršku promjenama bosanskohercegovačkog izbornog zakona, kojima bi se pravodobno provela odluka Ustavnog suda BiH.

Razgovaralo se i o gospodarskoj suradnji, prometu i turističkoj razmjeni između Turske i Hrvatske. Obostrano je ocijenjeno kako u gospodarskom smislu ima prostora za daljnje unaprjeđenje odnosa između dvaju zemalja, osobito kada je riječ o prometnom povezivanju i infrastrukturnim projektima.

Autor: Odbor za europske poslove