Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore boravi u službenom posjetu Saboru

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, koje predvodi predsjednik Odbora Andrija Nikolić, boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskome saboru. Domaćin posjeta je saborski Odbor za vanjsku politiku.

Izaslanstvo je u ponedjeljak održalo odvojene sastanke s akademikom Željkom Reinerom, potpredsjednikom Hrvatskoga sabora, Mirom Kovačem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove, Davorom Ivom Stierom, članom Odbora za europske poslove te Vesnom Bedeković, članicom međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska–Crna Gora.

Na sastanku s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora Reinerom, na kojem je sudjelovala i zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, razmijenjena su mišljenja o napretku eurointegracijskog procesa u Crnog Gori, procesu proširenja Unije te sveobuhvatnoj pomoći koju Hrvatska pruža Crnoj Gori. Akademik Reiner posebno je istaknuo kako se Hrvatska zalaže za individualni pristup Europskoj uniji temeljen na ispunjavanju zadanih kriterija. Rekao je i kako će Hrvatska i dalje pružati potrebnu pomoć i iskustva iz pregovaračkog procesa. – Spremni smo na nastavak prenošenja stečenih znanja iz procesa pristupnih pregovora s EU kao i s davanjem potpore svakom napretku u provedbi reformi u Crnoj Gori, naglasio je Reiner.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Nikolić zahvalio je akademiku Reineru na svemu što je Hrvatska napravila za Crnu Goru u proteklom razdoblju, prvenstveno na stručnom prijenosu znanja i iskustva ocijenivši to nemjerljivim doprinosom. Predstavio je nastojanja Crne Gore u provedbi reformi te ispunjavanju kriterija za članstvu u Uniji. - Ulažu se ozbiljni napori da se reformski procesi provedu, ne samo zbog EU-a već prvenstveno zbog građana Crne Gore, rekao je Nikolić.

Obje delegacije složile su se da bez obzira na otvorena pitanja vezana uz nestale, granicu i sukcesiju, Hrvatska i Crna Gora imaju dobre bilateralne odnose temeljene na partnerstvu i uvažavanju. Iznesen je stav da se postojeći problemi mogu rješavati konstruktivnim bilateralnim razgovorima u duhu dobrosusjedskih odnosa i u okvirima međunarodnog prava. Razgovaralo se o jačanju gospodarske suradnje, konkretnim projektima kao što su Jadranko-jonski plinovod, Jadransko-jonska autocesta, Jadranska trilaterala, o ulozi hrvatske i crnogorske manjine, sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu regije kao i zajedničkoj kulturno-povijesnoj baštini. U tom kontekstu posebno je istaknuto kako bi se zajedničkim naporima tradicija Bokeljske mornarice mogla uvrstiti na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara.

Na sastanku s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Mirom Kovačem i članovima Odbora Joškom Klisovićem, Vesnom Pusić i Davorom Ivom Stierom, ponovljena su stajališta o prijateljskom i partnerskom odnosu te budućoj suradnji u rješavanju otvorenih problema kao i potpori Hrvatske Crnoj Gori u procesu pristupanja EU-u.

Nikolić je jasno istaknuo kako je ulazak u EU glavni politički prioritet Crne Gore te da je očuvanje principa individualnog vrednovanja i pravilno razumijevanje ovog dijela Europe od strane Unije ključ njezinog napretka. - Crna Gora radi na emancipaciji društva kroz zadovoljenje kriterija za članstvo, a cilj su nam podizanje kvalitete života građana, životnoga standarda, pravednost i jake institucije, istaknuo je Nikolić.

Kovač se složio da je ustrajanje na kvaliteti razvoja društva i provedbi potrebnih reformi ključno u eurointegracijskom procesu, a da nije toliko bitno spominjanje rokova. Klisović je govorio o potrebi suradnje na konkretnim projektima i tehničkoj i razvojnoj pomoći naglasivši kako politički okvir suradnje mora biti ispunjen sadržajem dok je Pusić naglasila važnosti širenja informacija o napretku Crne Gore u članicama Unije posebno naglasivši važnost parlamentarne diplomacije.

Davor Ivo Stier, član Odbora za europske poslove, na odvojenom sastanku s izaslanstvom ponovio je kako Hrvatska unutar Europske unije brani princip vrednovanja napretka svake države prema individualnim zaslugama. – To načelo nije samo moralno i ispravno, ono je i pragmatično, istaknuo je Stier. U nastavku razgovora predstavio je model funkcioniranja Odbora za europske poslove nakon ulaska u EU te iskazao spremnost za razmjenu svih informacija i iskustava rada Odbora kako u procesu pristupanja Hrvatske EU tako i nakon ulaska u članstvo.

Članovi crnogorskoga izaslanstva složili su se da je intenzivan i fokusiran dijalog s Europskom unijom i njezinim državama članicama ključan te da u tom smjeru Crna Gora želi veću prisutnost Unije u regiji, ne samo na političkom već i na gospodarskom planu, kroz konkretne aktivnosti financirane iz EU fondova. – Ukupan gospodarski razvoj Crne Gore ovisi o tome koliko je EU prisutna, zaključio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

Autor: Služba za medije