Izaslanstvo Odbora za međuparlamentarnu suradnju indonezijskoga parlamenta u radnom posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Izaslanstvo Odbora za međuparlamentarnu suradnju Zastupničkog doma parlamenta Republike Indonezije posjetilo je u srijedu Hrvatski sabor. Tom prigodom održani su odvojeni sastanci s potpredsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Darkom Horvatom, članovima Odbora za vanjsku politiku i članovima Hrvatsko-indonezijske skupine prijateljstva.
 
Prvi u nizu sastanaka održan je s potpredsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Darkom Horvatom koji je uvodno istaknuo kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Indonezije vrlo dobri posebno na području znanosti, obrazovanja i kulture. – Razmjena posjeta je dinamična, što daje dodatni doprinos učvršćivanju naših odnosa, kazao je Horvat te dodao kako treba poduzeti konkretne korake u jačanju gospodarske suradnje pri čemu velik značaj ima i intenziviranje izravnih kontakata hrvatskih i indonezijskih gospodarstvenika.

Voditelj izaslanstva i potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju indonezijskog parlamenta Rofi Munawar kazao je kako je interes Indonezije ojačati odnose s Hrvatskom na području trgovine i turizma te nastaviti razvijati suradnju na području visokoga obrazovanja posebno suradnje sveučilišta i razmjene studenata. Tijekom razgovora bilo je riječi i o hrvatskoj prehrambenoj industriji i mogućnostima izvoza halal proizvoda u Indoneziju, a istaknuta je i važnost proizvoda s halal certifikatom za hrvatski turizam, posebno za turiste islamske vjeroispovijesti poput većine onih koji dolaze iz Indonezije. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač te članovi Odbora Joško Klisović, Davor Ivo Stier, Vesna Pusić, Miroslav Tuđman i Domagoj Hajduković razmijenili su s indonezijskim kolegama mišljenja o mogućnostima jačanja suradnje u području međunarodnih odnosa te međusobnoj podršci u okviru multilateralnih foruma i organizacija poput Ujedinjenih naroda.

Bilo je riječi i o trenutačnom viznom režimu između Hrvatske i Indonezije  prema kojemu indonezijski državljani, nositelji običnih putovnica, trebaju ishoditi vize za kraći boravak u Hrvatskoj bilo da se radi o turističkom ili poslovnom posjetu. Članovi Odbora objasnili su indonezijskim kolegama kako Hrvatska, kao punopravna članica Europske unije, mora svoj vizni režim uskladiti s onim EU-a, posebice uzimajući u obzir težnju Hrvatske da što prije uđe u Schengenski prostor.

Bilo je riječi i o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Europske unije i  Indonezije u okviru kojeg i Hrvatska vidi mogućnost jačanja gospodarskih odnosa s Indonezijom, prvenstveno u korištenju hrvatske prometne infrastrukture.

Izaslanstvo Odbora za međuparlamentarnu suradnju indonezijskog parlamenta susrelo se i s voditeljem Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagojem Mikulićem i članovima skupine Domagojem Hajdukovićem i Markom Šimićem. Razgovarajući o mogućnostima suradnje na području energetike i zaštite okoliša sugovornici su se osvrnuli i na Pariški sporazum o klimatskim promjenama. - Republika Hrvatska podržava nastojanja Europske Unije za prelazak na korištenje biogoriva te energije iz obnovljivih izvora što će i europsku industriju učiniti konkurentnijom, naglasio je Mikulić.

Autor: Služba za medije