Izaslanstvo Odbora za obranu, javni red i nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske u posjetu Hrvatskom saboru


Zagreb – Izaslanstvo Odbora za obranu, javni red i nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske, koje je predvodio predsjednik toga Odbora Dorel-Gheorghe Căprar, održalo je niz sastanaka sa saborskim dužnosnicima. 

Izaslanstvo rumunjskoga parlamenta održalo je odvojene sastanke s potpredsjednikom Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom, predsjednicima Odbora za obranu, Odbora za unutarnju politiku i Odbora za vanjsku politiku Igorom Dragovanom, Rankom Ostojićem i Mirom Kovačem te članovima svih triju Odbora. Sastali su se i s Božicom Makar, zamjenicom voditeljice Hrvatsko-rumunjske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Glavne teme razgovora bile su usmjerene na jačanje suradnje u područjima obrane, unutarnjih poslova i sigurnosti u okviru EU-a i NATO-a. 

Akademik Reiner govorio je o suradnji dviju država u okviru predsjedanja Vijećem EU-a u Triu 2019-2020. kao i kroz Inicijativu triju mora. – Jača infrastrukturna povezanost zemalja srednje Europe s ostatkom kontinenta potiče konkurentnost i koheziju te dovodi do gospodarskog rasta, rekao je Reiner. Naglasio je i kako dvije države imaju zajedničke vanjskopolitičke prioritete kao što su pristupanje OECD-u i Schengenu. 

Predsjednik Odbora za obranu, javni red i nacionalnu sigurnost Căprar istaknuo je kako su odnosi dviju država dobri zbog sličnih vizija i interesa, a da dobra dinamika odnosa između postoji zbog obostranog prijateljstva. – Pronalaženje zajedničkih ideja i projekata bazira se na dijalogu, rekao je Căprar. Sugovornici su se složili kako parlamentarna diplomacija učvršćuje odnose dviju država i predstavlja važan segment u izgradnji tih odnosa i intenziviranju susreta. 

Dragovan je u razgovorima naglasak stavio na suradnju  Hrvatske i Rumunjske u području obrane posebice kroz europski kontekst i Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku (ZVSP) te Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (ZSOP). – Dodatna prilika za razmjenu iskustva u tom području bit će za vrijeme rumunjskog predsjedanja Vijećem EU-a, rekao je Dragovan. Vezano uz NATO članstvo i suradnju istaknuo je kako se i Hrvatska i Rumunjska unutar Sjevernoatlantskog saveza prepoznaju kao važni saveznici. U nastavku je govorio o pripremama za ulazak u Schengen, dosezima hrvatske vojno-obrambene industrije i migracijama. – Taj se izazov mora rješavati konsenzusom na razini Europske unije jer svaka zemlja ne može rješavati problem pojedinačno, zaključio je Dragovan. 

Căprar se složio da i na EU i NATO planu dvije države imaju zajedničkih interesa te da se kroz parlamentarnu suradnju trebaju jače naglasiti zajedničke teme. – Važni smo za partnere u NATO-u zbog geopolitičkog položaja i aktivnosti naših dvaju odbora moraju biti usklađeni kako bi obje zemlje bile važni sugovornici jačim članicama iz EU-a i NATO-a, naglasio je Căprar. Istaknuo je kako će jedna dimenzija predsjedanja Vijećem EU-a dati naglasak na vojnu mobilnost te politikama na Crnom moru i Dunavu, a tijekom predsjedanja poseban će pažnja biti usmjerena na potporu europskog puta država jugoistočne Europe, ali i Moldove. 

Ostojić je s rumunjskim kolegama razgovarao o aspektima sigurnosti i unutarnjih poslova s posebnim osvrtom na dobru suradnju policija dviju država. Naglašeno je kako posebno dobra suradnja postoji između granične policije unutar suradnje u sklopu Frontex-a i kroz projekt hrvatskog MUP-a „Sigurna turistička sezona“. U nastavku su razgovarali o ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen i rješavanju migrantske krize. Ostojić je naveo nekoliko bitnih stvari o kojima mora postojati jedinstven stav EU-a: dovršetak reforme pravila o traženju azila, program readmisije, ravnomjeran prihvat azilanata u državama članicama te djelovanje u državama iz kojih kreću migranti i državama tranzita. 

Govoreći o vanjskopolitičkim odnosima dviju država Kovač je posebno istaknuo jačanje suradnje kroz Trio predsjedanja Vijećem EU-a na području energetike, infrastrukturnog povezivanja i proširenje EU-a. Sugovornici su razmijenili mišljenja o jugoistočnoj Europi i pitanjima sigurnosti i stabilnosti tog područja te posebno o ishodu nedavno održanih izbora u Bosni i Hercegovini. Kovač je naglasio kako je potrebno dodatno ojačati suradnju Hrvatske i Rumunjske u okviru NATO-a i EU-a te rekao kako postoji prostor za daljnje jačanje bilateralne suradnje u području gospodarstva, socijalne i sigurnosne politike. 

Tijekom razgovora rumunjska strana iskazala je interes i za hrvatska iskustva i znanja iz područja izgradnje autocesta, civilne zaštite i posebice protupožarne zaštite. Sugovornici su se složili oko nastavka suradnje na svim područjima o kojima je bilo riječi te zaključili kako je produbljivanje razgovora kroz parlamentarnu dimenziju ključno za dobre odnose dviju država.
  
 
 

Autor: Služba za medije