Izaslanstvo Odbora za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta posjetilo Sabor

Zagreb - Članovi Odbora za ravnopravnost spolova Romana Jerković, Siniša Varga, Marija Puh te potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović primili su u petak izaslanstvo Odbora za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta.

Uvodno je članica Odbora za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta Iratxe Garcia Perez govorila o aktualnim projektima koje provodi Odbor na području nejednakog postupanja prema ženama u svim sferama društva. Kao ključne točke njihovog angažmana istaknula je prava u vezi sa spolnim i reproduktivnim zdravljem žena, dokidanje nasilja nad ženama, zalaganje za rodnu ravnopravnost te nastojanja za izjednačavanje plaća između muškaraca i žena. –Promišljamo o svim ženama u Europi i branimo sva ženska prava, kazala je Iratxe Garcia Perez te podsjetila na važnost suradnje i koordinacije Odbora sa svim nacionalnim parlamentima i vladama država članica Unije u procesima uključivanja načela ravnopravnosti spolova u različite politike EU-a.

Članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Romana Jerković istaknula je kako su prava žena temeljna ljudska prava te dodala kako je u 25 godina postojanja i razvoja demokracije Republika Hrvatska napravila jako puno na unapređenju prava žena. Informirala je goste i o zakonodavnom i institucionalnom okviru kojim su uređena prava žena te posebno istaknula Zakon o rodiljinim naknadama kao jedan od boljih u Europi.

-U posljednje vrijeme se suočavamo s inicijativama iz dijela nevladinog sektora koje dovode u pitanje reproduktivna prava žena, primjerice pravo na izbor u vezi prekida trudnoće, kazale je Jerković. Ustavni sud prije mjesec dana nije prihvatio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978., što znači da je odbio zahtjev za zabranu pobačaja te naložio Hrvatskom saboru da donese novi zakon u roku od dvije godine, pojasnila je Jerković.

U nastavku su razmijenjena mišljenja i o Zakonu o rodiljinim i roditeljskim potporama u Hrvatskoj, posebice u kontekstu trajanja rodiljinog dopusta te  financijskih potpora. Razgovaralo se i o drugim segmentima ženskog reproduktivnog zdravlja, zdravstvenom odgoju i edukaciji mladih, LGBT zajednicama kao i o potrebi što skorije ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.

Autor: Služba za medije