Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma rumunjskoga parlamenta posjetilo Sabor

Zagreb - Članovi izaslanstva Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma rumunjskoga parlamenta posjetili su u srijedu Hrvatski sabor. U okviru uzvratnoga službenog posjeta Hrvatskoj sastali su se na odvojenim sastancima s potpredsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Mirom Kovačem i članovima Odbora, predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem te članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Rumunjska.

Intenziviranje suradnje Hrvatske i Rumunjske u pitanjima od zajedničkog interesa unutar EU-a i NATO-a, budućnost i aktualni izazovi EU-a, pripreme za skorašnje predsjedanje Rumunjske i Hrvatske Vijećem EU-a te mogućnosti jačanja bilateralne suradnje bile su središnje teme današnjih sastanaka.

Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner ocijenio je odnose između Hrvatske i Rumunjske prijateljskima te je izrazio zadovoljstvo što su se u posljednjih godinu dana intenzivirali diplomatski i politički odnosi, o čemu svjedoče brojni bilateralni posjeti na visokoj i najvišoj razini. Osvrnuvši se na suradnju dviju zemalja u području znanosti i obrazovanja te zaštite prava hrvatske i rumunjske nacionalne manjine, potpredsjednik Reiner pozdravio je nedavno potpisivanje Memoranduma o suradnji između hrvatskoga Ministarstva znanosti i obrazovanja i Sveučilišta u Temišvaru kojim je, među ostalim, predviđeno odvajanje Studija hrvatskoga jezika od Studija srpskoga jezika na tome sveučilištu. Podsjetio je kako i u Hrvatskoj, na području Istre, živi malobrojna rumunjska nacionalna manjina kojoj je omogućeno učenje istro-rumunjskoga jezika i očuvanje njihovoga kulturnoga i jezičnoga identiteta.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma rumunjskoga parlamenta Rozalia Ibolya Biro naglasila je kako nakon 25 godina uspostave hrvatsko-rumunjskih bilateralnih odnosa treba iskoristiti svaku mogućnost za jačanje suradnje, uključujući i intenziviranje njezine parlamentarne dimenzije. – Hrvatsku i Rumunjsku povezuju mnogi zajednički ciljevi oko kojih mogu osnažiti svoju suradnju bilo na bilateralnoj razini ili unutar EU-a, kazala je Ibolya Biro. – Neki od njih su uključivanje Rumunjske i Hrvatske u schengenski prostor te suradnja i razmjena iskustava u okviru priprema za predsjedanje Vijećem EU-a, istaknula je Ibolya Biro.

Potpredsjednik Reiner i predsjednica Odbora Ibolya Biro razmijenili su mišljenja i o mogućnostima jačanja gospodarskih odnosa te su se složili kako ih je potrebno poticati uspostavljanjem izravnih kontakata hrvatskih i rumunjskih tvrtki kroz organiziranje gospodarskih foruma, ali i stvaranjem političke klime za njihovo daljnje unaprjeđenje. – Prostora za suradnju ima mnogo, bilo da se radi o sektoru transporta, turizma ili energetike, a nedavno uspostavljena izravna zrakoplovna linija između Zagreba i Bukurešta olakšat će povezivanje gospodarskih subjekata, potaknuti turističku razmjenu, ali i stvoriti čvršće veze između dvaju naroda, dodao je Reiner.

Tijekom susreta članova Odbora za vanjsku politiku i rumunjskoga izaslanstva razgovaralo se i o koordinaciji europskih politika dviju zemalja kroz format Kvadrilaterale (Hrvatska, Grčka, Rumunjska, Bugarska) te je pozdravljena rumunjska inicijativa za suradnju nadležnih tijela dviju država u pripremama za skorašnje predsjedanje Vijećem EU-a Rumunjske i Hrvatske. Istaknuto je kako obje zemlje podržavaju proširenje EU-a te su spremne svojim iskustvom pomoći zemljama regije na tome putu.

Proces daljnjega proširenja Europske unije, problemi unutarnjih migracija i budućnost EU-a nakon Brexit-a te Inicijativa triju mora bile su središnje teme razgovora rumunjskoga izaslanstva s predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem. Razmijenjena su mišljenja i o aktualnim pitanjima gospodarske i financijske politike EU-a te u svezi s tim i o važnosti zadržavanja ravnoteže između autonomije nacionalnih politika i politika EU-a.

Na kraju svojega posjeta Hrvatskome saboru, rumunjsko izaslanstvo sastalo se i sa članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Rumunjska. 

Autor: Služba za medije