Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku boravilo u uzvratnom posjetu Svekineskom narodnom kongresu

Peking/Šangaj - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u sastavu: predsjednik Odbora Miro Kovač, potpredsjednik Joško Klisović i član Ivan Ćelić, boravilo je od 16. do 20. srpnja u uzvratnom posjetu Svekineskom narodnom kongresu. 

Saborsko izaslanstvo u Pekingu se susrelo s prvim potpredsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Wangom Chenom i potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Xu Ke, a u Šangaju s potpredsjednikom Stalnog odbora Šangajskog narodnog kongresa Shaom Hailinom. 

Razgovori su bili usredotočeni na nastavak razvijanja hrvatsko-kineskih odnosa, s posebnim naglaskom na inicijativu Jedan pojas – jedan put, i na jačanje suradnje između dvaju vanjskopolitičkih odbora. Istaknuta je važnost sastanka Kina+16 sljedeće godine u Hrvatskoj kao platformi za produbljenje gospodarske i kulturne suradnje. Naglašene su prednosti hrvatskih luka Rijeke i Zadra za plasman kineske robe na europskom kontinentu i šire. Kao potencijalna područja suradnje spomenuti su medicina i zdravstvo. 

Posebnu je važnost u razgovorima s kineskim dužnosnicima imao projekt izgradnje Pelješkog mosta koji je na javnom natječaju dobila korporacija China Road and Bridge Corporation (CRBC), s čijim se predsjednikom Uprave saborsko izaslanstvo također sastalo. 

Održani su i sastanci s Norinco International u Pekingu, a u Šangaju s tvrtkama Cosco Shipping i investicijskim fondom Inicijative Kina +16. Izaslanstvo je ujedno posjetilo i predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Autor: Odbor za vanjsku politiku