Izaslanstvo Odbora za zakonodavstvo albanskoga parlamenta u posjetu Hrvatskome saboru

Zagreb - Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković, član Odbora Goran Aleksić te zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine Ermina Lekaj-Prljaskaj održali su u ponedjeljak sastanak s predstavnicima Odbora za zakonodavstvo albanskoga parlamenta koji borave u Hrvatskoj kako bi se pobliže upoznali s radom hrvatskih pravosudnih institucija, hrvatskim iskustvima u reformi pravosuđa u procesu pretpristupnih pregovora s EU-om te ojačali suradnju s Odborom za zakonodavstvo hrvatskoga parlamenta. 

– Odnosi između naših dviju zemalja i naroda su dobri i prijateljski i takve odnose ćemo i dalje nastaviti podržavati, rekao je predsjednik Odbora za zakonodavstvo albanskog parlamenta Fatmir Xhafaj te naglasio kako Albanija želi učiti iz hrvatskoga iskustva u procesu europskih integracija i reforme pravosuđa. Albansko izaslanstvo posebno je zanimao rad Državnoga odvjetništva i USKOK-a, uloga Hrvatskoga sabora u odnosu na ove institucije te mehanizmi parlamentarne kontrole pravosuđa.

Predsjednik Odbora za zakonodavstvo Dražen Bošnjaković iznio je vrlo detaljan prikaz tijeka reformi u pretpristupnim pregovorima s EU-om u odnosu na poglavlje 23 te korake koji su učinjeni u prilagodbi hrvatskoga zakonodavstva pravnoj stečevini EU-a. Osvrnuo se i na važnu ulogu tadašnjega saborskoga Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju RH EU-u, promjenu Ustava koja je omogućila novi način izbora sudaca i državnih odvjetnika i osnivanje Državnoga sudbenoga vijeća i Državnoga odvjetništva. Objasnio je i praksu podnošenja godišnjih izvješća Državnoga odvjetništva i predsjednika Vrhovnoga suda o radu pravosuđa u Hrvatskome saboru. 

Član Odbora Goran Aleksić govorio je o važnoj ulozi Ustavnoga suda kao korektora sudbene i zakonodavne vlasti te naglasio kako svatko u Hrvatskoj ima pravo tražiti ocjenu Ustavnoga suda ukoliko su sve druge instance iscrpljene. Albanskim parlamentarcima predstavljene su i ovlasti i aktualan rad Odbora za zakonodavstvo s posebnim osvrtom na izbor vanjskih članova Odbora za što je albanska strana izrazila poseban interes.
 

Autor: Služba za medije