Izaslanstvo Sabora sudjeluje na prvom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg – Voditeljica Izaslanstva Marijana Balić, članovi Zdravka Bušić, Davor Ivo Stier i Domagoj Hajduković sudjeluju u radu prvog godišnjeg, zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) koje se održava u Strasbourgu od 23. do 27. siječnja 2023. godine. 

Plenarno zasjedanje započelo je glasovanjem o predsjedniku Skupštine, a drugu godinu zaredom za predsjednika je izabran nizozemski zastupnik Tiny Kox. U obraćanju Skupštini Kox je zahvalio članovima na kontinuiranoj potpori te najavio još jednu izazovnu godinu za PSVE. – Rat u Ukrajini je bio u središtu i ostat će u središtu naših dnevnih redova i aktivnosti. Upravo u ovim trenucima ukrajinski narod i dalje pati i umire u ratu koji nikada nije trebao započeti i mora završiti što je prije moguće, kazao je Kox i pozvao Skupštinu na odavanje počasti svim žrtvama ruske agresije minutom šutnje. 

U nastavku zasjedanja zastupnici su raspravljali o četvrtom sastanku na vrhu država članica Vijeća Europe koji će se održati u svibnju ove godine u Reykjaviku, a koji za cilj ima potvrdu jedinstva država članica oko zajedničkih vrijednosti i nepokolebljivu predanost multilateralizmu utemeljenom na međunarodnom pravu. U raspravi o ovoj temi sudjelovali su zastupnici Marijana Balić i Davor Ivo Stier.

Balić je rekla  kako je ruska agresija na Ukrajinu nova prijetnja globalnoj stabilnosti i pozvala na hitno preispitivanje prioriteta. –Nužno je obnoviti i osnažiti ulogu Vijeća Europe kao zaštitnika temeljnih ljudskih prava, stoga je nadolazeći samit u Reykjaviku od iznimne važnosti za budućnost demokracije s kojeg se moraju poslati snažne i jednoglasne političke poruke, rekla je Balić i dodala kako je potrebno modernizirati ovu organizaciju koristeći dostupna znanja i tehnologije kojima će se učinkovitije nositi s trenutačnim i budućim izazovima.

Stier je u raspravi istaknuo kako četvrti samit Vijeća Europe treba poslužiti kao prilika za jačanje zaštite i promicanja demokracije te kako bi to trebalo biti učinjeno u sinergiji s Europskom unijom. –Europska komisija je u ovom mandatu prvi put imenovala potpredsjednicu za demokraciju i ovo je savršena prilika za tješnju suradnju s Europskom komisijom i Europskom unijom u ovim pitanjima, rekao je Stier.

Održana je i rasprava o nedavnim napetostima na relaciji Priština - Beograd. Govoreći o razvoju događaja Hajduković je rekao kako su porast napetosti i poruke koje se čuju u javnosti vrlo zabrinjavajuće, a nestabilnost odnosa Beograda i Prištine, kako je naglasio, mogu imati negativne učinke ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za regiju i cijeli kontinent. Rješenje za nestabilnost Hajduković vidi u eurointegraciji tih država. – Članstvo u Europskoj uniji i Vijeću Europe jamstvo je mira, stabilnosti, zaštite ljudskih prava i prava manjina, rekao je Hajduković i pozvao kolege parlamentarce da podrže kandidaturu Kosova za članstvo u Vijeću Europe.

Stier se u raspravi o toj temi složio kako je europsko rješenje jedino moguće za obje države. – Vjerujem da je mjesto Srbije i Kosova na Zapadu. Naravno, na vlastima u Beogradu je da naprave geopolitički izbor priklanjanja Zapadu i da nastave s potrebnim reformama za članstvo u Europskoj uniji, a na vlastima u Prištini je da učine sve potrebne reforme za svoj europski put, rekao je Stier te također podržao članstvo Kosova u Vijeću Europe i Ujedinjenim narodima.

Osim navedenih, glavne teme zimskog zasjedanja bile su rješavanje pitanja stranih boraca Islamske države (Daesha) i njihovih obitelji koji se vraćaju iz Sirije i drugih zemalja u države članice Vijeća Europe, pravni i aspekti ljudskih prava agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, seksualno nasilje u ratu, utjecaj oružanih sukoba na okoliš, aplikacije za praćenje kontakata: etički, kulturni i obrazovni izazovi, rješavanje humanitarnih posljedica blokade koridora Lachin te izgradnja Otvorenih akademskih mreža Vijeća Europe (OCEAN). Također je održana i objedinjena rasprava o napretku i izazovima Istanbulske konvencije, ulozi i odgovornosti muškaraca i dječaka u zaustavljanju rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i djevojčicama te pronalasku rješenja za bračno zatočeništvo.

Tijekom zasjedanja održana je i uobičajena razmjena informacija s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, a Skupštini su se obratile ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock i predsjednica Vlade Islanda Katrín Jakobsdóttir koja je predstavila prioritete i događanja za vrijeme trenutačnog islandskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe. Parlamentarna skupština je u zimskom zasjedanju potvrdila suce Europskog suda za ljudska prava iz Danske i Islanda.

S prvim ovogodišnjim zasjedanjem Parlamentarne skupštine stupila je na snagu Rezolucija PSVE-a iz 2021. kojom se uređuje uravnotežena zastupljenost žena i muškaraca članova Skupštine. Izaslanstva u svojem sastavu moraju uključivati barem jednak postotak žena kao u svojim nacionalnim parlamentima ili poštivati načelo "jedna od tri". Izvjestiteljice u odborima od sada će činiti najmanje trećinu ukupnog broja izvjestitelja. Također je rečeno kako PSVE potiče imenovanje žena na istaknutije pozicije Skupštine gdje su se razine zastupljenosti žena snizile posljednjih godina, kako se navodi u izvješću o napretku PSVE-a.

Tijekom siječanjske sjednice predstavljene su i godišnje statistike o spolnoj strukturi unutar PSVE-a koje pokazuju kako je broj zastupnica u 2022. činio 40 posto ukupnog broja članova Skupštine, što je povećanje od 3 posto u usporedbi s godinom ranije. Zastupljenost izvjestiteljica, koja je bila u stalnom padu u prethodne tri godine, vidno se poboljšala, vrativši se na razinu od 2019. godine, na 36 posto.

Na marginama zasjedanja članovi saborskoga Izaslanstva sastali su se u neformalnom susretu s predsjednikom Skupštine Republike Kosova Glaukom Konjufcom kojemu su još jednom ponovili hrvatsku podršku kandidaturi Kosova za članstvo u Vijeću Europe.